Преди много години хората мислили, че картофът е не особено полезна храна. В него има много нишесте и калории, от които се пълнее. С годините това се оказало абсолютно погрешно като мислене.
По-късно се установило, че картофът съдържал много незаменими аминокиселини, благодарение на които картофът може да се консумира често, а и потискал чувството на глад. В килограм картофи се съдържал 800-900 калории, а качеството на белтъка на картофите е по-балансиран по състав на аминокиселини в сравнение с това на млякото и яйцата.
Картофите съдържат и разнообразни микро- и макроелементи, витамини, а също и никотинови и пантотенови киселини и скорбяла, които понижават холестерола.
Картофите, особено някои сортове като червените, съдържат много калий - затова кардиолозите съветват пациентите да ядат картофи, защото влияят много добре на сърдечно-съдовата система. Благодарение на тези свойства с цел понижаване на теглото при хипертония можете да се подложите на картофено-млечна диета.
Има много рецепти с картофи, които могат да повлияят много добре и на храносмилателната система, ако ги комбинирате с други полезни зеленчуци.
Добри варианти са 300 г картофено пюре за обяд и вечер, едно яйце и супена лъжица растително масло. Печени картофи с малко сол и 3 яйца на ден са перфектен обяд. Добре е картофите да се консумират варени, печени или задушени.
Коментари