Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Хитринки при готвенето на картофи, които трябва да знаете

Хитринки при готвенето на картофи, които трябва да знаете

редакция:
PetiaPetia
Новак
12
Хитринки при готвенето на картофи, които трябва да знаете

Един от основните продукти в кухнята на българина е картофът. Може би си мислите, че с тях няма какво да объркате, че знаете как най-добре се приготвят картофи на фурна или картофена салата, но не бързайте.

Всеки продукт с малко повече внимание в детайлите може да стане в пъти по-вкусен и по-добре приготвен.

На 30 май пък е интернационалният ден на картофите, затова нека обърнем повече внимание на хитринките при готвенето на картофи. Има много ястия, в които се ползват картофите, но има и кулинарни трикове, които може да използваме, за да станат по-апетитни.

- Стари картофи не почерняват по време на варенето, ако във водата се прибави малко винен оцет или лимонов сок;

- Старите картофи се белят трудно, затова, първо, ги накиснете за 1 час в студена вода;

- Вкусът на старите картофи ще стане по-добър, ако се прибави малко мляко или захар във водата, в която се варят;

- Изчистените сурови картофи до слагането им в яденето се държат в студена вода. Иначе потъмняват и губят вкуса си;

Хитринки при готвенето на картофи

- Използвайте белите картофи за пюре, жълтите - за готвене, а розовите за пържене;

- Когато ще се варят картофите, е по-добре да се пускат във врящата вода. По този начин запазват витамините си. Добре е и да се варят небелени, защото иначе част от витамините остават във водата;

- За да не се разварят картофите в яденето, освен сол прибавете и няколко капки оцет или лимонов сок;

- За да се избегне напукването на картофите при варене, предварително ги набоцкайте на няколко места с вилица;

- Варенето на картофите не бива да се прекъсва, защото се втвърдяват и няма да се сварят добре;

- Ако трябва да претривате през цедка или преса варени картофи, печени ябълки и други, направете го, когато са още горещи;

Ястия с картофи

- Преди пържене подсушете с кърпа нарязаните картофи и сгорещете мазнината. Пържете картофите в повече мазнина, за да запазите витамините;

- Пресни картофи се почистват бързо и без да се захабяват ръцете, в специално ушита от дебел памучен плат торбичка. Сложете картофките и една шепа сол, навлажнете плата и търкайте върху твърда подложка;

- Пресолените супи и зеленчукови ястия стават годни за ядене, като се сложат да врат в тях няколко сурови картофа. Ефектът е същият, ако в яденето се възври булгур в марлена торбичка;

- Сварените картофи се обелват лесно, ако веднага се залеят със студена вода;

Картофено пюре

- Варените картофи за гарнитура стават светли, ако във водата, в която се варят, сложите малко оцет;

- Варените картофи стават много вкусни, ако във водата, в която се варят, се прибавят 2-3 скилидки чесън, един дафинов лист или стръкче чубрица;

- За да получите хубаво бяло картофено пюре, използвайте сгорещено до възвиране прясно мляко;

- Картофеното пюре става пухкаво, ако към смачканите картофи се прибави 1 чаена лъжичка бакпулвер и се разбие добре, но с ръчна преса и без електрически пасатор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest