Един от най-важните хранителни продукти са яйцата. Те намират приложение по различни начини при всяко ядене: закуска, обяд, вечеря.
Затова е добре да знаете, че:
- Черупката на яйцето има много пори, през които могат да проникнат в яйцето много микроорганизми и да му придадат неприятен вкус. Ето защо яйцата не бива да се пипат със замърсени ръце, а преди да се варят, е хубаво да се измият грижливо;
- Яйцата не бива да се държат в непроветрени помещения;
- Преснотата на яйцата можете да проверите, като ги прегледате пред електрическа крушка. В развалените яйца се установяват тъмни петна. Такива яйца не трябва да се употребяват за ядене.
- Белтъкът се отделя най-лесно от жълтъка, когато яйцето е студено.
- Ако ви е нужен само белтъкът, а жълтъка искате да запазите за по-дълго време, без да хване коричка, пробийте яйцето с игла в двата противоположни края, за да може да изтече само белтъкът. Черупката ще счупите, когато ви потрябва жълтъкът.
- За да запазите жълтъка от изсъхване, налейте малко олио в съда, в който сте го поставили.
- Яйцата се разбиват най-добре в порцеланов или стъклен съд. Белтъците разбивайте на топло, а жълтъците на хладно.
- Когато разбитият белтък не може да се сгъсти, прибавете му малко захар или няколко капки лимонов сок. Ако прибавите на върха на ножа малко бакпулвер, белтъкът се разбива на пухкав сняг, който не спада.
Коментари