Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Преяждане с яйца - какво трябва да знаем

Преяждане с яйца - какво трябва да знаем

Преяждане с яйца - какво трябва да знаем
Снимка: 1
Комплект за готвене от 9 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене от 9 части
193.84 лв.

Малко хора успяват да избегнат грешки в диетата си. И една от храните, с които най-често злоупотребяваме, са яйцата. Те са лесни и бързи за приготвяне, вкусна храна и съставки на много ястия.

Дори много диети за отслабване съдържат в не малки количества. Но какво ще се случи, ако прекалим с консумацията на яйца?

Има много митове, свързани с ползите от яйцата. Нека да разберем на кой от тях можете да вярвате.

Можете да напълнеете от яйцата

Грешно! Малко вероятно е продукт с калорично съдържание само 155 kcal да бъде виновен за увеличаване на теглото. Да, жълтъкът съдържа много мазнини - 10 г на всеки 100 г от продукта. Но в същото време той съдържа и основни предимства под формата на богат запас от витамини А, D, Е, група В, каротини, мощният антиоксидант лецитин и други вещества. За да може консумацията на яйца да повлияе негативно на фигурата, е необходимо да добавите поне 6-7 яйца към ежедневната диета, което едва ли е възможно.

Яйцата повишават холестерола в кръвта

И да, и не! Това твърдение не е напълно вярно. В яйцата наистина има много холестерол - средно 213 мг във всяко. В същото време дневният прием на холестерол не трябва да надвишава 300 мг. Поради тази причина дори преди 20-30 години лекарите не препоръчваха да се ядат повече от 3-4 яйца на седмица. По-късно учените установяват, че съдържащият се в жълтъка холестерол не влияе на риска от инфаркти и инсулти.

Количеството му се компенсира от други вещества - фосфолипиди, имат способността да се свързват и да премахват излишния холестерол от тялото. Опасност представляват наситените мазнини, с които са богати яйцата. Именно постоянното им използване води до увеличаване на показателите за лошия холестерол и риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Не можете да ядете яйца при диабет

Консумация на яйца

И да, и не! Хората с диабет тип 2 трябва да ограничат консумацията на яйца - поради високото съдържание на същите наситени мазнини. Някои лекари дори съветват напълно да ги елиминират от диетата поради риск от напълняване - което е напълно нежелателно при това заболяване. Като се има предвид това, проучване от 2018 г потвърждава, че редовната консумация на яйца подобрява нивата на кръвната захар при пациенти с преддиабет и диабет тип 2. Според авторите консумацията на едно яйце на ден може да бъде от полза за тях.

Яйцата причиняват възпаление

Правилно! Рязкото покачване на нивото на наситените мазнини в организма всъщност може да доведе до появата на възпаление. Не забравяйте чувството за пропорция и не се опитвайте да довършите наведнъж всички великденски яйца, останали след празника.

Яйцата причиняват гадене

Правилно! За хората с чувствителни черва и заболявания на храносмилателната система прекомерната консумация на яйца може да се превърне в истински проблем. Честите ефекти включват гадене и дистрес, които могат да продължат от часове до дни.

Яйцата са вредни за бъбреците

И да, и не! Едно яйце съдържа средно 6-7 грама белтък. Ако преди това сте имали бъбречни проблеми, трябва да избягвате прекалената употреба на протеини - за да се отстранят техните метаболити, бъбреците трябва да работят с усилено. За здравите хора обаче няма такива ограничения.

Белтъчно отравяне и алергии

И да, и не. При хора, склонни към алергии и непоносимост към белтъчни храни, преяждането с яйца може да доведе до отравяне, алергични реакции и хранителна непоносимост. Такива хора трябва да ограничават приема на яйца. От друга страна, при отглеждането на кокошки носачки много фермери използват голямо количество антибиотици, които преминават и в яйцата. Това допълнително може да предизвика алергична реакция, особено при прекомерна консумация. За хората, които не са склонни към алергии, яйцата рядко предизвикват проблеми.

Колко яйца може да ядем?

Към днешна дата експертите все още не са взели решение относно дневната/седмичната консумация на яйца. Всичко зависи от индивидуалните здравни показатели, диетата и начина на живот като цяло. Повечето учени смятат две яйца на ден за безопасна норма за здрав възрастен. Едно яйце на ден е достатъчно за деца и юноши - по-добре е да вземете количеството необходими белтъци от други източници на животински и растителни протеини. За всички здравословни проблеми е по-добре да обсъдите нормата на прием на яйца с вашия лекар.

А ако искате да не преяждате с яйца и да извлечете максимум вкус и ползи от тях, разгледайте тези рецепти за пълнени яйца, яйца по панагюрски и вкусен яйчен крем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest