Какво е скир?
Скир представлява млечен продукт. Това е исландски млечен продукт. Той е популярен в цял свят. Този продукт много наподобява цедено кисело мляко, но не е.
Той може да бъде натурален, с плодове, ядки или с други подсладител.
В 100 грама скир се съдържат 60 калории, 10 грама протеини и няма мазнини.
Той е идеален продукт при диетичното хранене. Съдържа минимално количество калории, значими минерали и витамини, калций и витамин В12, има пробиотични свойства. След консумацията му ще бъдете сити дълго време. Скирът има свойството на намалява глада и да увеличава времето между храненията, което е чудесно, ако се опитвате да отслабнете.
Скир може да се консумира чист, да се прави с него смутита, салати или върху препечен хляб. Най-често със скир се приготвят здравословни десерти, протеинови закуски и леки десерти.
Защо е полезно да хапваме скир
Скирът помага за контролирането на кръвната захар. Тъй като в него се съдържат повече протеини и по-малко въглехидрати, неговата консумация помага за контролирането на кръвната захар. Според проучванията консумацията на протеини забавя абсорбцията на въглехидратите. Това води до контролиране на кръвната захар.
Скирът намалява риска от остеопороза. В него се съдържа голямо количество калций. Както знаете близо 99 % от калия в човешкия организъм се съдържа в костите и зъбите. Калций и фосфат в комбинация правят костите ни плътни и силни.
С неговата консумация се намалява риска от сърдечни заболявания. Това се дължи на калия и магнезия, които се съдържат в скира и са от изключително значение за здравето на сърцето.
С напредване на възрастта или поради дефицит на калий костите ни губят тази плътност. Това увеличава и риска от остеопороза. Ето защо трябва да си набавя е достатъчно количество калий. Според проучванията консумацията на млечни продукти помага за запазване плътността на костите.
Различните видове скир на пазара съдържат разнообразие от живи активни бактериални култури, включително L. acidophilus, B. lactis и L. delbrueckii subsp. булгарикус. Имената на различните бактерии не са важни, но това, което те биха могли да направят за вашето здраве, си заслужава вниманието ви. Бактериите в скир са вид пробиотици, или добри бактерии. Този тип бактерии помагат да поддържате нивата на потенциално вредни бактерии под контрол. Приемът на антибиотици или използването на контрацептиви като противозачатъчни хапчета могат да изхвърлят бактерията в репродуктивния ви тракт, което прави по-голяма вероятността да получите инфекция на пикочните пътища, вагинални гъбички или други проблеми. Редовното ядене на кисело мляко с полезни бактерии може да помогне за предотвратяване на тези инфекции, казва Хардуерското ръководство за семейно здраве на медицинския университет в Харвард.
Жените трябва да приемат поне 1000 милиграма калций всеки ден. За щастие източниците на калций са много. Минералът се намира основно в млечните продукти и може да се набавя чрез ястия като салата снежанка, крем от извара, запеканка с четири сирена, чушки с яйца и сирене и всякакви блюда с млечни продукти. Но също така и чрез скир.
Консумацията на исландско кисело мляко ще ви осигури задоволителен процент от дневния прием на калций. Чували сте, че недостигът на калций може значително да увеличи риска възрастна жена да развие остеопороза, но може би не сте наясно, че костната ви маса започва да намалява веднага след като настъпите 30-те си години, според медицинския център на Университета в Мериленд. След този момент започвате да губите повече костна маса, отколкото тялото ви може да замести. Не можете да спрете този естествен процес, но можете да намалите загубата на костна плътност с диета с високо съдържание на богати на калций храни като скир.
Сърдечните заболявания са водещата причина за смъртта в световен мащаб и представляват близо 31% от всички смъртни случаи.
За щастие, данните показват, че млечните продукти като скир могат да бъдат свързани с намален риск от сърдечни заболявания.
Това е вероятно, защото млечните продукти съдържат минерали като калций, калий и магнезий, всички от които са важни за здравето на сърцето.
Едно 24-годишно японско проучване установи, че за всеки консумиран 100 грама млечни продукти има 14% намаление на смъртните случаи от сърдечни заболявания.
Друго проучване показа, че млечните продукти могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Той установи, че три порции млечни продукти на ден причиняват значително понижение на систолното кръвно налягане при мъже с високо кръвно наляган
Противопоказания при консумация на скир
С консумацията на скир трябва да внимават хората, които имат непоносимост към лактоза. При тях този продукт може да доведе до диария, газове и подуване на корема.
При хора, които имат непоносимост към казеин и суроватката на млякото, скирът може да доведе до алергична реакция.
Тъй като скир се прави от мляко, ако сте алергични към казеин или суроватка - двата протеина, които се намират в млякото, трябва да избягвате скир.
За тези индивиди, скир и други продукти на базата на мляко, могат да предизвикат алергична реакция със симптоми, вариращи от подуване на корема и диария до анафилаксия.
Ако имате непоносимост към лактоза, може и да не се чувствате комфортно при консумация на скир.
Лактозата е вид захар, която се намира в млякото. Разгражда се от ензим, наречен лактаза.
При тези с непоносимост към лактоза липсва този ензим, което може да доведе до стомашни болки и други храносмилателни странични ефекти след консумация на продукти, съдържащи лактоза.
За щастие на тези индивиди, процесът на направа на скир премахва около 90% от неговото съдържание на лактоза, така че много хора с лактозна непоносимост могат да понасят умерени количества скир.
Най-добре е обаче първо да опитате малко количество, за да сте сигурни, че не изпитвате никакви негативни симптоми.
Въпреки че скир е много популярен по целия свят, в България все още не се използва толкова много. Но ако нямате достъп до исландската напитка, можете да се възползвате от друг подобен млечен продукт. Става дума за кефира, притежаващ сходни свойства. Кефирът действа ободряващо, стимулира имунната система и половата мощ. Освен това помага за свалянето на килограми и заздравяване на костите. Диетата с кефир също е много популярна.
Готвене със скир
Скир е много полезна и лека напитка, която подобно на киселото мляко и кефира може да се използва в готвенето. Тя присъства в исландски рецепти, както и в диетични рецепти. Ето няколко идеи къде може да включите скир.
Рецепта за паста със скир
Кисело мляко и макаронени изделия може би ви изглежда причудлива комбинация, всъщност скир може да се използва за заместване на универсален майонезен сос. Добавете малко чесън към скира и ще имате чуден дресинг за прясно сварена паста.
Палачинки със скир
Следващия път, когато правите палачинки с кисело мляко, просто го заменете със скир. Резултатът ще бъде много вкусни и пухкави палачинки.
Пилешка салата със скир
Защо не? Нарежете малко сварено или печено пилешко месо. Добавете накъсана маруля и малко скир. Разбъркайте. Вашата сочна пилешка салата е готова да бъде изядена на мига.
Овесена каша със скир
Искате да добавите още протеини към любимата си овесена каша за закуска. Готово! Само накиснете овесените ядки в скир за една нощ. Скир можете да използвате и във всички десерти, в които добавяте гръцки йогурт.
Домашни мъфини със скир
Искате пухкави, ароматни, вкусни мъфини, които и да са също толкова полезни. И тук можете да използвате скир или кефир. Заменете прясното мляко и разбъркайте сместа за мъфини. А когато ги изпечете, просто ги хапнете без угризения.
Шейк със скир
Поставете в кана за шейк 1 чаша скир и любими плодове. Например малини. Сложете и 1 топка ванилов сладолед. Разбийте всичко. Поглезете се с освежаващ протеинов шейк.
Както сами се уверихте, има много начини да употребявате скир и да се възползвате от неговите полезни свойства. Ще останете доволни, ако го използвате при направата на желирани кремове и всякакви желирани сладкиши. Използвайте въображението си, за да се храните интересно и здравословно всеки ден.
Вижте още всички рецепти със скир.
Коментари