Gotvach.bg»Съвети»Как да си направим Скир (Skyr)

Как да си направим Скир (Skyr)

ХрисНХрисН
Чирак
37
Как да си направим Скир (Skyr)

Скир (Skyr) е традиционен исландски млечен продукт, филтрирано кисело мляко с ниско съдържание на мазнини. В чистата си форма Скир в същото време прилича на заквасена сметана, извара и плътно и гъсто кисело мляко.

Този древен млечен продукт е донесен в Исландия от викингите, заселили се на острова преди повече от 1000 години. Днес той е гордостта на жителите на тази страна, които смятат този продукт за национално исландско ястие.

Ето и една опростена рецепта за домашно приготвен скир.

Необходими продукти:

1 част пълномаслено кисело мляко

1 част пълномаслено прясно мляко

Начин на приготвяне:

Сварете прясно мляко в голяма дълбока тенджера. Когато пяната започне да се издига до краищата, изсипете киселото мляко.

Оставете да къкри 1-2 минути, докато се отдели зеленикаво-жълтият слой, който след това ще трябва да се отцеди през гевгир, покрит с марля.

Разбъркайте получената смес, докато бялата течност започне да се отделя, след което домашният Скир е готов.

Тъй като тази рецепта за Скир е без консерванти, консумирайте в рамките на едно денонощие.

Вижте нашите вкусни предложения за рецепти със скир.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен