Скир (Skyr) е традиционен исландски млечен продукт, филтрирано кисело мляко с ниско съдържание на мазнини. В чистата си форма Скир в същото време прилича на заквасена сметана, извара и плътно и гъсто кисело мляко.
Този древен млечен продукт е донесен в Исландия от викингите, заселили се на острова преди повече от 1000 години. Днес той е гордостта на жителите на тази страна, които смятат този продукт за национално исландско ястие.
Ето и една опростена рецепта за домашно приготвен скир.
Необходими продукти:
1 част пълномаслено кисело мляко
1 част пълномаслено прясно мляко
Начин на приготвяне:
Сварете прясно мляко в голяма дълбока тенджера. Когато пяната започне да се издига до краищата, изсипете киселото мляко.
Оставете да къкри 1-2 минути, докато се отдели зеленикаво-жълтият слой, който след това ще трябва да се отцеди през гевгир, покрит с марля.
Разбъркайте получената смес, докато бялата течност започне да се отделя, след което домашният Скир е готов.
Тъй като тази рецепта за Скир е без консерванти, консумирайте в рамките на едно денонощие.
Вижте нашите вкусни предложения за рецепти със скир.
Коментари