Стафидите са полезни и вкусни. Когато огладнеете между храненията, една шепа стафиди е добра алтернатива на нездравословните десерти, от които се трупат излишни килограми. Стафидите се използват за приготвянето на различни видове десерти, а много от нашите деца обичат да ги ядат с цели шепи.
Направете си сами стафиди, ако обичате тези сушени плодове. Купете грозде с твърди сладки зърна - тъмни или светли, по ваш вкус. Не мийте чепките грозде. Внимателно откъснете едно по едно зрънцата, за да не ги повредите и смачкате.
Ако зърната са прекалено едри, разрежете ги с тънък нож наполовина. Всичките зърна се изсипват в тенджера и се поливат със студена вода, колкото да ги покрие.
По този начин гроздето ще се измие не само от мръсотията, но и от различни химикали, които са били използвани при отглеждането му. След като престои във водата десет минути, гроздето се отцежда.
Смесете 1 литър вода с 5 грама сода за хляб и кипнете. Изсипете в този разтвор гроздето за пет секунди и веднага отцедете, а след това отново потопете в студена вода за десет минути.
Отцедете зърната, като ги оставите в гевгир, а него – над тенджера, за да се стича водата. След това изсушете на слънце, като разпределите върху хартия и покриете с марля.
Ако няма достатъчно слънчеви лъчи, изсушете във фурната. Сложете листове хартия в тава, разпределете зърната грозде и сушете на отворена вратичка на фурната, загрята до сто градуса, в продължение на няколко часа, докато зърната се изсушат.
Може да се наложи да ги сушите няколко пъти във фурната, докато се превърнат в истински стафиди. Съхранявайте стафидите в марлена торбичка или херметически затворени буркани.
Периодично проверявайте буркана за влажност и ако стафидите са се овлажнили, отново ги подсушете във фурната. Най-вкусните стафиди стават от грозде без семки.
Коментари