Хумусът представлява една уникална паста от нахут и тахан. Тя е сред най-лесните за изпълнение рецепти, познати ни някога. Нужни са по-малко от десет минути. Често хумусът се сервира като разядка, като гарнитура към основни ястия и като сос към фалафели или зеленчукови ястия – практика, типична за ориенталската кухня.
Хумусът е основен за арабската и източната кухня. У нас той също се радва на широка популярност, благодарение на нарастващият брой хора, които предпочитат здравословното хранене или веганството.
Хумус
Необходими продукти: 150 г сух нахут или 300 г от консерва, 2 супени лъжици сусамов тахан, сокът на половин лимон, 2-3 супени лъжици зехтин, сол.
Начин на приготвяне: Ако за приготвянето на хумуса се използва сух нахут, той задължително се обработва предварително. За този от консерва това не се налага. Накисва се във вода и се оставя да престои за една нощ.
На следващия ден се сварява за около час, докато зрънцата омекнат, след което се отцежда от водата. След това се претрива добре с ръце, за да паднат люспите от зрънцата и се изплакват добре под течаща вода.
Свареният нахут, таханът, лимоновият сок, солта и зехтинът се смесват в блендер и се разбиват до получаване на еднородна смес. И - готово, вашият нахут е годен за консумация.
Освен основните продукти, могат да се използват още чесън, както и продукти за овкусяване - черен, червен пипер, чесън, лют червен пипер, чубрица и други. Те се изсипват с останалите продукти в блендера. Подхожда си и с лимонов сок.
Познавачите смятат, че най-полезен е таханът, приготвен с небелен сусам. Той има по-тъмен цвят. По-светлият тахан е приготвен от белени сусамови семки и има по-привлекателен вид.
Полученият домашен хумус може да се консумира като разядка, намазан на филийка или като гарнитура. Често се използва и като сос към всевъзможни ястия - всичко е въпрос на вкус.
Коментари