Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Извара в домашни условия

Извара в домашни условия

редакция:
DesislavaDesislava
Новак
217
Салата с извара

Подсолена или подсладена изварата присъства в много кулинарни рецепти. Само който не е пробвал, не знае, че тя може да бъде приготвена много лесно и бързо в домашни условия. Няма нищо по-вкусно от домашно направена извара. За това ето ви няколко предложения за това как да си направите извара сами.

Първи начин

Както всички знаем изварата се прави от мляко или от остатъците му. За първата рецепта са ви необходими два литра прясно мляко, една чаена лъжичка лимонтузу или 3 супени лъжици лимонов сок. Кипнете млякото в подходяща тенджера и след като заври го пресечете с лимонтозуто или лимоновия сок. Оставете да поври една-две минути до пълното пресичане и отстранете от котлона. След като се охлади прецедете и сте готви със вашата извара. Не е трудно нали?

Втори начин

Кипнете един литър прясно мляко и след като заври го пресечете с кофичка кисело мляко. Отново оставете да се охлади, след което прецедете и по желание подсладете или осолете получената извара.

Трети начин

Извара

Ако сте от хората, които си правят сирене сами, сигурно знаете, че след подсирване на млякото от него се отделя суроватка. Поставете отделената суроватка в тенджера и оставете на котлона да заври. След като заври изчакайте течността да се пресече и да стане на парцали и махнете от котлона. Много често този процес надига нещо като бял калпак на повърхността на тенджерата. Охладете и прецедете и отново сте готови, най-вероятно ще се радвате на домашно направена извара.

Четвърти начин

Няма човек, на кого да не се е случвало да му се вкисне мляко. Обаче малко от нас знаят, че въпреки че се е вкиснало млякото, то може да бъде използвано за направата на домашна извара. За това поставете млякото в подходящ съд и оставете на котлона да кипне, малко след като то кипне ще пресече и в него ще започнат да плуват малки парченца. Е както сами се досещате резултатът отново е домашна, вкусна извара.

Независимо по кой от начините сте си приготвили извара можете да я консумирате веднага или да я сложите във фризера или хладилник за по-дълго съхранение.

Вижте още как да си направите:

- вкусни сладкиши с извара;

- или баница с извара;

Разбери също защо е полезно да се яде повече извара и как да си направим страхотни маски за лице с извара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
57
43
34
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Албена Асенова
Албена Асенова
В чужбина изварата не се ли профсва под името, ,кварк"или се лъжа.
02.05.2016 05:41
4
Бени
Бени
Има едно точно като извара - казва се Ricotta.
Но и аз може да се пробвам за домашна :)
20.03.2016 17:03
3
1
Никола Васев
Никола Васев
Благодаря,в чужбина всичко се намира,но извара не.Отново Благодарности.
16.11.2013 13:55
14
2