Как да си приготвите пушено пиле в домашни условия, без вредни добавки и консерванти?
Ами лесно - само след 10 часа приготвяне, вие ще имате най-вкусното и сочно пушено пиле!
Времето на приготвяне се изчислява, като вземете предвид и фактът, че пилето престоява в солена вода 8 часа.
За опушването ще ви трябват:
- Голяма 3-4 литрова тенджера с дебело дъно и капак (имайте предвид, че този съд ще ползвате завинаги само за такава цел, за нищо друго);
- Стърготини (специални, само за опушване);
- Алуминиева тавичка – еднократна;
- Плътна памучна кърпа за увиване (която за съжаление, след изпиране ще ползвате само за такава цел);
Продукти, които са ви нужни:
сол – 5 с.л.
вода – 2 литра
пиле – 1500 г почистено и цяло
1. Разтворете солта във водата, поставете пилето в подходяща тенджера с капак и го залейте със саламурата. Тя трябва да го покрие напълно, пригответе си още саламура - на 1 л вода са необходими 2-3 с.л. сол. Поставете тенджерата в хладилник за 8 часа престой.
2. Приготвяме си опушващата камина! Вземете тенджерата, която сте приготвили за тази цел, и покрийте дъното с около 1-2 см слой стърготини.
3. Върху стърготините поставете еднократната алуминиева тавичка. В нея ще изтича сокът на пилето при опушването му, за да не капе на стърготините.
4. В тавичката поставете отцеденото пиле легнало, с гърдите нагоре.
5. Намокрете памучната кърпа със студена вода и изстискайте. Увийте капака на тенджерата с нея, закрепете краищата, така че да не висят и затворете тенджерата с капака.
6. Поставете тенджерата на т. нар. камина на силен огън за 30 минути. След което намалете огъня на слаб за още 30 минути.
Премахнете тенджерата от огъня, но без да отваряте капака, за още 20 минути.
7. Извадете пилето и му отстранете кожата (не е полезно да се яде).
Охладено пилето е по-ароматно, но и горещо е невероятно вкусно!
Коментари