Малко са хората, любители на рибата, които да не я харесват опушена. В същото време чуваме отвсякъде, че да консумираме опушена риба или каквото и да е месо, е вредно за нашето здраве. Това наистина е така, но важи само ако става въпрос за промишленото опушване на риба. Именно затова е добре да се научим сами да си я опушваме, използвайки натурални природни продукти. Ето какъв е методът на опушване на риба в домашни условия:
- Опушването на рибата трябва да става на открито. Това може да е на дворното Ви място или дори в междублоковото пространство, стига да нямате разногласия със съседите. Идеята е да можете да си направите огнище, силата на чийто огън да можете да контролирате;
- За да опушите риба, освен самата риба ще са Ви необходими тенекиен съд с похлупак (например тенекия от сирене), дебела тел, трици от костилково дърво по избор и канап, на който да завържете рибата;
- Най-подходящият вариант за опушване на риба е скумрията, която можете да намерите във всеки рибарски магазин. По същия начин обаче можете да опушите всяка една риба, която е със сходните размери;
- Тенекиеният съд трябва да бъде надупчен в горния си край, за да може да се закачи рибата и да увисне с главата надолу;
- Рибата се измива старателно, без да се премахват главите и опашките;
- Осолява се и опашките на рибите се завръзват с канап с цел да бъдат поставени в тенекиения съд;
- На дъното на съда се поръсват около 1 пръст трици. Рибите се закачват на горния край на съда, пали се огън и тенекиеният съд се слага върху огъня;
- Огънят, на който ще опушвате рибата трябва да е слаб, защото в противен случай триците ще се подпалят;
- След около 10-15 минути можете да проверите рибата. Гледайте да е придобила златист цвят. Това е признакът, по който ще познаете, че тя се е опушила;
- Когато прецените, че рибата е готова, я извадете от тенекиения съд и я закачете да виси, за да могат да изтекат мазнините ѝ;
- Така приготвената риба може да бъде консумирана както топла, така и студена. Можете да я приготвите на салата или на предястие или пък просто за директна консумация;
- Имайте предвид, че тенекиеният съд, който ще използвате за опушването на рибата, няма да може да бъде използван по-късно за опушването на други меса, защото ще е поел миризмата на рибата.
Предлагаме да разгледате и тези вкусни предложения за:
Коментари