Ако обичате пушена риба, можете да я направите и в домашни условия и дори ще е по-вкусна, отколкото тази от магазина. Преди да опушите рибата, трябва да я осолите.
На килограм риба се слагат 100 грама сол, рибата се затиска с тежест и се оставя на хладно за 16 часа в съд, който не се окислява и не ръждясва. Добре е преди да осолите рибата, да я почистите от вътрешностите. Люспите не се махат.
След като се извади от съда, рибата се измива със студена вода и се оставя да изсъхне, закачена на проветриво място за няколко часа. Влагата трябва да се премахне, защото иначе рибата ще се опуши по-трудно.
Топло пушената риба се получава, като се използва нагряване от 50 до 120 градуса, а студено пушената се прави с използване на температура от 20 до 40 градуса.
Топло пушената риба не издържа дълго и трябва да се изяде за един, най-много два дни. Студено пушената риба може да се съхранява няколко седмици, но ако престои дълго, тя изсъхва и губи вкуса си.
За да опушите рибата, най-добре е да използвате някаква тенекиена кутия, като отдолу разпалите жарта, а в горната част на кутията трябва да закачите рибата. Колкото е по-голяма рибата, толкова по-висока трябва да е кутията. Над жарта се слага фолио, което се надупчва, и над него се закача рибата.
Когато стане златиста на цвят и вилицата лесно влиза в нея, тя вече е опушена. Пушената риба става златиста на цвят, месото лесно се отделя от кожата. Ако рибата се разпада и от нея се стича мазнина, това означава, че температурата е била прекалено висока или сте прекалили с времето за опушване.
За студено опушване с тенекиена кутия рибата се закача над жарта и веднага след като вече има достатъчно жар, се маха от нея и се оставя кутията да изстине. Този процес се повтаря няколко пъти, докато се стигне до момента, в който рибата стане готова.
Можете да опушите рибата и във фурната. За целта след като сте измили предварително осолената риба и сте я изсушили достатъчно, трябва да я сложите върху решетка.
Разположете я в най-горната част на фурната. Включете фурната на желаните от вас градуси, но трябва да се нагрява само долната й част. По този начин ще получите вкусна пушена риба.
Ето ви и една прекрасна рецепта за пушена скумрия. Прочети също:
Коментари