Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим оризов оцет в домашни условия

Да си направим оризов оцет в домашни условия

RalitsaRalitsa
Новак
15
оризов оцет

За приготвянето на оризов оцет са ви необходими повече време, отколкото труд. Оризов оцет ще ви е необходим, ако приготвяте ястия от азиатската кухня. Той добавя по-специфичен и богат вкус на храната. Оризовият оцет се прави от оризово вино, но за приготвянето му може да се използва и само ферментирал ориз.

Необходими са ви бяла захар, мая, яйца и бял ориз. Трябват ви още съд с двойно дъно, измервателна чаша, купа за смесване и чиста кърпа.

Поставете един пакет бял ориз в голяма купа или друг съд. Залейте с вода и след около 4 часа покрийте съда. След още 4 часа прецедете ориза с помощта на марля. Върнете останала течност обратно в чистата купа и я сложете в хладилника.

На следващия ден премерете оризовата вода. За всяка чаша се добавя 3/4 чаша бяла захар. Разбъркайте добре захарта, докато кристалчетата се разтворят.

Суши

Следва топлинната обработка. Пригответе си тенджерата с двойно дъно, изсипете сместа вътре и сложете на котлона само за 20 минути. Махнете от котлона и оставете да изстине. Когато сместа стане студена, я прехвърлете в стъклен съд.

Добавете маята. За всеки 4 чаши от течността добавяйте ¼ супена лъжица мая. Смесете добре.

Сега сместа трябва да ферментира. Оставя се да престои от 5 дена до 1 седмица. Проверявайте дали има мехурчета – когато те изчезнат, сте готови за следващия втори етап на ферментация.

Прехвърлете сместта в друг стъклен съд и оставете за още около 4 седмици. Времето за втората ферментация зависи от вашите предпочитания. Чрез опитване преценете дали вкусът ви допада - можете да прекратите ферментацията.

Когато оризовият оцет е готов, прецедете течността с марля, след което преварете отново в съд с двойно дъно. Сместта може да изглежда мътна. Ако искате да промените това, добавете преди топлинната обработка по 2 разбити яйца за всеки 40 чаши микс.

Стъпките за приготвянето на този оцет са наистина елементарни, важното в случая е да се убедите, че дозировката и процесите на ферментация са правилни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest