Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си направим ябълков оцет

Да си направим ябълков оцет

редакция:
AdminAdmin
Администратор
9484
бистър ябълков оцет

Ябълковият оцет е не само вкусна подправка, но и лечебно средство. Всъщност, той съдържа повечето от най-важните минерали, необходими за нашето здраве. Между тях са калий, фосфор, хлор, натрий, магнезий, желязо и още много други.

Лъжица ябълков оцет се препоръчва при симптоми като гадене, повръщане, коремни спазми или стомашно разстройство. Също така ябълковият оцет е отлично козметично средство. Той е важна съставка в лосионите за лице, а разтворен във вода, може да придаде чудесен блясък на косата ви. Можем ли да си приготвим ябълков оцет в домашни условия и как да стане това?

Набавете 10 кг. ябълки и ги измийте добре. После внимателно отстранете дръжките им и ги смелете в месомелачка. Не е необходимо да отделяте семките. След като сте получили ябълковата каша, поставете я в емайлиран съд и пригответе сиропа.

250 мл. вода се загряват, след което се добавя 50 гр. захар. След като сиропът кипне, се сваля от огъня и се изчаква да изстине. Залейте ябълковата каша с него и покрийте съда с кърпа. Сместа трябва да престои на слънце или на някое топло място. Това е периодът, в който ябълковата каша започва да ферментира.

Не забравяйте да разбърквате от време на време.

След като процесът на ферментация завърши, сместа трябва да бъде прецедена. Най-лесно ще направите това, като първоначално използвате цедка с по-големи отвори за да отстраните едрите парчета. После може да използвате ситна цедка или най-добре многопластова марля.

Ябълков оцет и ябълка

Оцетът вече е готов, така че можете да го налеете в бутилки. Затворете ги добре и съхранявайте на тъмно място. Понякога на дъното на шишетата се появява утайка. В този случай, отворете бутилките и отново прецедете.

Така приготвен и бутилиран, домашният ябълков оцет може да бъде съхраняван дълго време. Ако приемате лъжичка от ценната течност преди всяко хранене, това ще поддържа киселинната среда в организма ви в отлично състояние. Преди приема обаче, разтворете ябълковият оцет в чашка вода.

Разгледайте и другите ни рецепти за домашен оцет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
48
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Потребител#228664
Потребител#228664
Авторът дори не знае ,че киселинната среда в организма води до заболявания , включително и рак. За да бъдем здрави трябва да имаме алкална среда в организма. Месото създава киселинна среда . .Натуралният ябълков оцет ,макар и кисел създава алкална среда вътре в нас ..От това следва ,че няма значение дали е кисел или сладък продукта. За да не слага вода , може би е искал да каже ,че ябълките трябва да са много сладки. Има хора ,които правят оцета без вода ,но от сладки и сочни ябълки , което пък дава много малко количество оцет. От захарността на плода зависи ферментацията . Без ферментация няма оцет . Аз правя оцет с двойна ферментация.
04.03.2019 14:43
1
1
Aleks
Aleks
Не разбрах какъв е периодът на ферментация...?
10.06.2015 13:09
2
ния
ния
След като има този градус алкохол може ли да го ползва и детето ми
07.10.2013 16:37
1
lili
lili
Да, бе! И аз сега ще правя оцет, но ябълките ми са 2кг и 250г и тъкмо смятам по тази рецепта колко вода и захар да сложа и много малко ми се вижда... Чудя се какво да правя...
28.09.2013 12:36
3
2
argos
argos
Здравейте, Уважаеми господа само едно не мога да разбера по принцип това е един процес подобен или същия както при жибри за ракия там се долива вода а тук на 10 кгр. ябълки 250 мл. вода ?????? нещо не се вързва.Моля да ме извините но има и други форуми погледнете в тях и там разликата между вашата рецепта и тяхните има голяма разлика.
26.09.2013 16:35
8
1