Ябълковият оцет е не само вкусна подправка, но и лечебно средство. Всъщност, той съдържа повечето от най-важните минерали, необходими за нашето здраве. Между тях са калий, фосфор, хлор, натрий, магнезий, желязо и още много други.
Лъжица ябълков оцет се препоръчва при симптоми като гадене, повръщане, коремни спазми или стомашно разстройство. Също така ябълковият оцет е отлично козметично средство. Той е важна съставка в лосионите за лице, а разтворен във вода, може да придаде чудесен блясък на косата ви. Можем ли да си приготвим ябълков оцет в домашни условия и как да стане това?
Набавете 10 кг. ябълки и ги измийте добре. После внимателно отстранете дръжките им и ги смелете в месомелачка. Не е необходимо да отделяте семките. След като сте получили ябълковата каша, поставете я в емайлиран съд и пригответе сиропа.
250 мл. вода се загряват, след което се добавя 50 гр. захар. След като сиропът кипне, се сваля от огъня и се изчаква да изстине. Залейте ябълковата каша с него и покрийте съда с кърпа. Сместа трябва да престои на слънце или на някое топло място. Това е периодът, в който ябълковата каша започва да ферментира.
Не забравяйте да разбърквате от време на време.
След като процесът на ферментация завърши, сместа трябва да бъде прецедена. Най-лесно ще направите това, като първоначално използвате цедка с по-големи отвори за да отстраните едрите парчета. После може да използвате ситна цедка или най-добре многопластова марля.
Оцетът вече е готов, така че можете да го налеете в бутилки. Затворете ги добре и съхранявайте на тъмно място. Понякога на дъното на шишетата се появява утайка. В този случай, отворете бутилките и отново прецедете.
Така приготвен и бутилиран, домашният ябълков оцет може да бъде съхраняван дълго време. Ако приемате лъжичка от ценната течност преди всяко хранене, това ще поддържа киселинната среда в организма ви в отлично състояние. Преди приема обаче, разтворете ябълковият оцет в чашка вода.
Разгледайте и другите ни рецепти за домашен оцет.
Коментари