Всичко има по-добър вкус със срирача. Това е признанието на създателя на един от най-любимите люти чили сосове. Ето какво представлява това чудно кулинарно изобретение и за какво се използва.
Какво представлява срирача
Срирача е гъст, пикантен сос със сладък привкус, направен от люти чушки и със силен аромат на чесън. Различава се от останалите люти сосове като Табаско, по това, че е просто пикантен, но има много по-сложен вкус от това на люто и оцет. Той е също по-гъст, с консистенция на кетчуп и доматен сос, а не воднист, както са повечето люти сосове, направени чрез пюриране на чушки в оцет, а след това прецедени.
Рецептата за срирача е изработена преди повече от 80 години в област Си Рача, но източното крайбрежие в Тайланд и бързо става най-популярната подправка в югоизточните части на Азия.
През 1980 година виетнамски емигрант на име Дейвид Тран започва да произвежда своя собствена версия на сос срирача в Америка, превръщайки го в най-популярния чили сос.
От какви съставки се прави срирача
Списъкът на съставките може да варира според марката и рецептата, по която се прави, но основните съставки са червени чушки халапеньо, захар, сол, чесън, дестилирано оцет, калиев сорбат, натриев бисулфит и ксантанова гума.
Люти чушки
Основната съставка са лютите чушки халапеньо. Те се пюрират в сурово състояние, без да се премахват семената, превръщайки се в гъста паста с дестилирания оцет.
Оцет
Това е втората основна съставка, която помага за разграждането и сготвянето на суровите чушки, за да се разредят до сос. Има и консервираща функция.
Чесън
Голямото количество чесън придава характерния вкус и плътност на соса срирача.
Захар
Срирача не е основно сладък сос, но захарта в него е балансьор на лютивината, така че сосът да е основно пикантен, а не лют.
Сол
Солта се слага за вкус и като консервант.
Калиев сорбат
Тази съставка пречи на развитието на плесени и бактерии. Това е естествен консервант, който е безопасен в малки количества.
Натриев бисулфит
Това химическо съединение на основата на солта, се използва в храната, за да остане свежа и да запази цвета си.
Ксантанова гума
Тази хранителна добавка присъства редовно в печивата без глутен и представлява сгъстител, който дава текстурата на соса, подобна на тази на кетчупа.
Колко пикантен е лютият сос срирача
Червените чушки халапеньо са основна съставка, но макар че те са известни като силно люти, сосът не е толкова пикантен в сравнение с други подобни сосове. Според скалата на Сковил той е 2200 сковила, като се знае, че халапеньо имат лютивина до 8 хиляди сковила. Това позволява сосът срирача да се използва върху всякакви храни - от бъркани яйца, през хамбургери до суши и ястия с топено сирене. Това е наистина универсален сос.
Коментари