Тази земеделска култура е известна като лепкав или сладък ориз. Независимо от названието представлява кръгъл ориз, който веднага се разпознава по лепкавата текстура, наподобяваща лепило.
Това качество на ориза се дължи на липсата на компонента амилоза. За разлика от дългозърнестия ориз, който съдържа 19-23% амилоза, лепкавият съдържа максимум 1%.
Олющеният сладък ориз е напълно непрозрачен, за разлика от другите видове ориз, които са леко прозрачни, когато са сурови. В сравнение с по-дългите сортове лъскавият ориз изисква и най-малко количество вода за готвене.
Въпреки че не притежава сладост, лепкавият ориз често е наричан сладък, защото в азиатската кухня се използва за приготвянето на десерти.
Ето и три от най-известните блюда с лепкав ориз, които трябва да опитате някой път.
Пълнен корен от лотус със сладък лепкав ориз
Този пълнен корен от лотос със сладък лепкав ориз е любим на много китайци. Той не е прекалено сладък и притежава лек аромат на лотос. Може да се сервира с топъл или студен сироп.
Перлени кюфтета
Перлените кюфтета са класическо китайско ястие за банкети и партита. Представлява топка от месо покрита с лепкав ориз.
Фъстъчен лепкав ориз
Това ястие е традиционна китайска закуска и обичайно начало на деня във Виетнам. При приготвянето му се използват още фъстъци, кокосово мляко.
Коментари