Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Е320 - какво представлява?

Е320 - какво представлява?

какво представлява Е320

Бутил хидрокси анизол се нарича веществото, което стои зад абревиатурата Е320. Какво представлява и нужно ли е да знаем нещо за него?

Е320 принадлежи към хранителните добавки, използвани при приготвяне на храни. То се прилага в ролята на антиоксидант, което значи, че му се възлага задача да предпазва продуктите от окисляване, а освен това се разчита да попречи на избеляването на цвета им, както и да не допуска да се появи горчив вкус.

Е320 по същество е смес от няколко органични съединения, които се причисляват към изомерите. Тази добавка не се разтваря във вода, но може да се разтваря в органични разтворители, слабополярните и неполярните като метанола, етанола, маслата, мазнините. Цветът на Е320 може да бъде бял, леко да розовее, може да бъде жълто-бял. Мирисът на веществото е слаб и характерен.

Употреба на Е320

Когато антиоксидантът е в количество 0. 01-0. 02 процента, той предпазва мазнините за готвене и топените мазнини, както и животинските по време на топлинна обработка. Не е необходимо дозата на добавката да се увеличава, защото нейното количество не оказва влияние на характерните свойства на веществото, те са постоянни.

Синергичните свойства, тоест тези, при които крайният ефект от действието на всички свойства е по-голям от действието на всяко отделно, е възможен, но само ако Е320 се използва с други синергици или антиоксиданти от рода на лимонената киселина или фосфорната киселина.

Като се добави Е320, съществено нараства срокът на годност на храните, затова той е най-вече консервант. Използва се за импрегниране на опаковките за продуктите, съдържащи мазнини. Може да се срещне и като антиоксидант при фармацевтичните и различни козметични продукти, също и като стабилизатор на индустриални масла, восък или мазнини.

Е320 - рискове и употреба

Тази хранителна добавка играе и роля на съставна част на мазнините и маслата, употребявани при приготвяне на храни на висока температура. Може да се прочете в етикетите, указващи съдържание на говежди и овчи меса, риба, пиле. Има я и в сушените меса, сухите зърнени храни, концентратите на бульони и супи, в подправките, сосовете, ядките и дъвките.

Влияние върху човека

Според медицинската наука, Е320 е канцерогенна добавка, която променя ДНК клетките, докато си взаимодейства с нитратите. В момента се провеждат изследвания, които могат да докажат, че добавката помага за забавяне на раковите тумори и на херпесния вирус.

Допустимата дневна доза бутил хидрокси анизол е 0. 5 микрограма на килограм тегло.

Вижте и: Пет хранителни добавки които да избягваме

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest