Бисквитките Орео са сред най-разпознаваемите и обичани лакомства у нас. С тяхната класическа черна бисквита и бяло кремообразно пълнежче те се превърнаха в култова закуска и десерт, подходяща за всякакви поводи.
Но въпросът, който вълнува много почитатели и кулинарни ентусиасти е: Какво точно съдържат бисквитките Орео?
В тази статия ще разгледаме състава на класическите бисквитки Орео, ще анализираме всяка основна съставка, ще говорим за веган и алергенни съображения, както и за разликите между версиите, продавани в различни страни.
Преди да навлезем в същността, нека си припомним, че бисквитката Орео е създадена през 1912 г. от National Biscuit Company, днешната Nabisco, която е част от международния хранителен гигант Mondelez International. Бисквитката е предназначена като отговор на друга известна марка - Hydrox, но с времето Орео се превръща в най-продаваната бисквитка с крем в света.
Основните съставки на класическите Орео

Въпреки че на пръв поглед изглеждат прости, бисквитките съдържат доста на брой съставки. Нека разгледаме списъка по-подробно, базирайки се на класическата версия, продавана в САЩ и в Европа.
1. Захар
Захарта е основен компонент както в бисквитената част, така и в крема. Тя придава сладостта, която прави Oreo толкова неустоими. В една стандартна бисквитка има приблизително 4–5 грама захар.
2. Намалено какао на прах (alkalized cocoa powder)
Какаото придава характерния черен цвят и наситен вкус. То преминава процес на алкализиране (Dutch-process), което намалява киселинността и прави вкуса по-мек и балансиран.
3. Пшенично брашно
Рафинираното пшенично брашно е основата на бисквитената част. То е основен източник на въглехидрати и оформя структурата на бисквитката.
4. Палмово и/или рапично масло
Използва се за създаване на кремообразната текстура на пълнежа. Палмовото масло е стабилно при стайна температура, което прави пълнежа устойчив и дълготраен.
5. Глюкозо-фруктозен сироп (или царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза в САЩ)
Този подсладител допринася за сладостта и влажността на бисквитките. Използва се широко в индустриалните сладки изделия, макар и често критикуван заради здравословните рискове при прекомерна консумация.
6. Натриев бикарбонат (сода бикарбонат) и/или амониев бикарбонат
Използват се като набухватели. Те помагат бисквитката да остане крехка и леко пореста, без да се надува прекалено.
7. Соев лецитин
Това е емулгатор, който спомага за свързването на мазнините с другите съставки, особено в пълнежа. Също така предотвратява отделянето на мазнините.
8. Сол
Малкото количество сол балансира сладостта и усилва вкуса на какаото.
9. Аромати (естествени и изкуствени)
Кремът на Орео има характерен ванилов и млечен аромат. Mondelez използва смесица от ароматизатори, като точните формули са търговска тайна.
Съдържат ли орео мляко или животински продукти

Един от най-често задаваните въпроси е дали Орео са веган. Отговорът зависи от страната и контекста:
В САЩ и Европа официално Орео не съдържат животински съставки – няма мляко, яйца или животински мазнини.
Но: Производителят отбелязва, че какаовите бисквитки могат да съдържат следи от мляко, тъй като се произвеждат в съоръжения, където се използват млечни продукти. Тоест – не са напълно подходящи за хора с алергия към млечни продукти.
За строги вегани това може да бъде проблем. Но за много хора на растителна диета, Орео се считат за „приемливи“.
Алергени
Ако разглеждаме бисквитките от гледна точка на алергии, те съдържат:
- Глутен – заради пшеничното брашно;
- Соя – поради соевия лецитин;
- Следи от мляко – както беше споменато.
Затова хора с целиакия или тежка млечна алергия трябва да ги избягват. Има безглутенови версии на Орео, но и при тях може да има следи от мляко.
Какво е белият крем в Орео

Интересен факт е, че кремът в Орео не може да бъде наричан "крем" по регулаторни причини, защото не съдържа млечни продукти. Затова в официалните описания често се използва изписването "creme" – с френско звучене, което обозначава немлечен крем.
Този „крем“ се състои главно от:
Захар
Вкусови и ароматни добавки
Соев лецитин
Няма в него нито мляко, нито масло, въпреки вкуса, напомнящ млечен продукт.
Вариации в различните държави
Съставът на Орео може да варира според пазара. Например:
В САЩ често се използва високо-фруктозен царевичен сироп, докато в Европа – захар и глюкозо-фруктозен сироп.
В някои страни се добавят млечни протеини в определени вкусове, например Орео с млечен шоколад.
В Азия понякога се използват различни масла и оцветители, за да се съобразят с местните регулации и вкусови предпочитания.
Какво всъщност ядем, когато хапваме Орео бисквитки

Когато похапваме Орео, си доставяме:
- Калории главно от захари и мазнини;
- Приятен вкус от какао, ванилия и текстура, постигната чрез рафинирани съставки;
- Продукт, който е технически без животински съставки, но не напълно подходящ за хора с алергии.
Въпреки всичко, бисквитките Oreo са вкусно удоволствие в умерени количества. Ако търсите вариант за домашна алтернатива, може да експериментирате с брашно, какао, кокосово масло и ванилия, за да създадете по-здравословна версия на Орео у дома.
Не пропускайте да видите и всички наши предложения за домашна торта Орео, както и да опитате тези изкусителни рецепти за чийзкейк Орео.
Коментари