Всички сме чели приказки за зайче, което хапва моркови, за да има сили. Произходът на този оранжев кореноплоден зеленчук е с давност още от преди 5 000 години. в Централна Азия, по-точно региона на Афганистан. Постепенно започва да става популярен и по Средиземноморието.
Интересен факт е, че първоначалният цвят на морковите е бил бял, също и розов, жълт, зелен, лилав, черен, но в никакъв случай оранжев като днес. През далечния 16-ти век, градинари, живеещи в Холандия, са успели да култивират оранжеви моркови. Днес те са най- популярният вид моркови, а жълтите и червените видове моркови може да срещнете в азиатската кухня.
Елените наричали моркова Caroton, римляните пък му казвали Carota, а египтяните Galica (галски). А ето и какво се съдържа в 100 грама моркови: 41 ккал, 1 грам белтъчини, 0 грама мазнини, 10 грама въглехидрати, 5 грама захари, 3 грама захари, 69 мг натрий. Това е съставът на суров морков.
А, ако моркова е замразен, съдържа 36 ккал, 1 грам белтъчини, 0 грама мазнини, 8 грама въглехидрати, 5 грама захари, 3 грама фибри, 68 мг натрий. Основните съставки на морковите са инвертна захар, пектин, лецитин. Затова и прословутата морковена торта е така вкусна.
Най-важните съставки в него обаче са витамините, а те са: каротин (провитамин А), витамин В1, В2, РР, С. Има също и ензими, етерични масла, терноли, минерали като калций, натрий, калий, магнезий, фосфор, йод, желязо, микроелементи като манган и мед.
Морковите съдържат и не много големи количества ценни и незаменими аминокиселини. Морковите, които съдържат най-много каротин, са тези с наситено червен или оранжев цвят. От всички зеленчуци, които познаваме, в морковите има най-голямо съдържание на провитамин А (бета-каротин, до 17 мг на 100 грама продукт). Провитамин А е с доказани антиоксидантни свойства.
Този антиоксидант ни предпазва от злокачествени заболявания. В сок от моркови се съдържа и целулоза, а тя помага за по-стройна фигура, помага за нашето отслабване, действа добре върху храносмилателната система, помага на тялото ни да се освободи от токсините. Редовната консумация на моркови значително може да подобрява зрението ви, заради голямото количество провитамин А.
В сокът от моркови се съдържа много повече каротин, отколкото в доматите. Трябва да знаете обаче, че каротинът може да бъде усвоен по-лесно, ако сокът бъде подправен с растително масло или лимонов сок. Витамин В в морковите подпомага паметта и за това да бъдем по-концентрирани. Този витамин помага и в борбата със стреса.
Ето защо хапвайте повече салати с моркови, а защо не и витаминозни салати, където полезните вещества са в изобилие. Същото се отнася и за полезни супи, които стават неустоими, когато им се добави морковче.
Коментари