Бланширането на зеленчуците е лесен и сравнително често срещан процес при обработката на зеленчуците по време на тяхното готвене. Самото бланширане произлиза от Франция и в буквален превод значи обливане с вряла вода.
Прави се предимно за да се премахне неприятна или натрапчива миризма от някой от зеленчуците или просто, за да бъдат свалени корите или най-горните слоеве на някой от зеленчуците, например като на доматите.
Колкото и лесни да ви изглеждат нещата до тук, трябва да знаете, че дори за бланширането домакините трябва да знаят някои основни неща, за да се бланшират добре зеленчуците.
Не всички зеленчуци е необходимо да се потапят във вряла вода, достатъчно е за някой от тях просто да се облеят с такава.
Морковите се бланшират най-добре, когато се нарежат предварително на лентички или на кубчета. Времето, за което се приготвят така, е между 2 и 4 минути, потопени във вряща вода, а в случай че разполагате с бейби морковчета или на вид по-тънки, времето за бланширане във вряща вода е около 7 минути.
След това ще получите едни идеално бланширани моркови, които можете да използвате в рецептите за своята трапеза.
Коментари