Груханото жито или пшеница се нарича пшеница, която е натрошена. Сортът пшеница се подбира, така че да е подходящ за процеса на натрошаване и да е с богата хранителна стойност.
Такива са твърдите сортове пшеница. Важно е да се знае, че такива пшенични сортове се наричат твърди заради високото съдържание на глутен в тях.
След натрошаване пшеницата става по-лесна за усвояване от организма и по-пълноценна като хранителни вещества.
По тази причина груханото жито най-често се прилага в храни за малки деца и за възрастни хора.
Разбира се, останалите групи хора, които нямат проблем с глутен, също могат да си похапват вкусно и здравословно нейните прекрасни житни късчета.
Допълнителен бонус при груханата пшеница е също, че времето за приготвяне е по-малко в сравнение с обикновената пшеница.
Съществуват много рецепти за приготвяне на грухана пшеница. Тя може да се свари и да се похапва диетично самостоятелно. А също така има различни рецепти, които се овкусяват с бисквити, захар или други добавки като настъргана лимонова и портокалова кора, канела, ванилия и други.
Вижте всички вкусни рецепти за варено жито, Ашуре или пък направо си пригответе тази класика от арменската кухня - Кешкек (Грухана пшеница с пилешко).
Коментари