Gotvach.bg»Съвети»Какво е гирос?

Какво е гирос?

Какво е гирос?

Гиросът е едно от най-прочутите традиционни ястия в Гърция. То спада към категорията на бързите храни, но може и да се сервира под формата на порция с гарнитура и питка.

Гиросът е популярно гръцко ястие, което обикновено включва печено месо, обикновено телешко или пилешко, сервирано в пита хляб. На гръцки, "гирос" буквално означава "въртене" или "объртане", което е свързано с начина на приготвяне на месото.

Гиросът има корени в традиционната гръцка кухня, но първоначално е бил вдъхновен от турско ястие, наречено "дендер кебап". Ето защо днес гиросът и познатият у нас дюнер имат изключително много общи признаци и близък вкус.

Ето какво представлява гиросът и как се приготвя?

Гиросът се приготвя, като тънки парчета от месо (телешко, пилешко или свинско) се подреждат върху въртящ се шпит, където месото се пече и се превръща.

Този метод придава характерната форма на гироса. След това парчетата се сервират в пита хляб, обикновено заедно със зеленчуци, домати, лук, сос дзадзики (сос от кисело мляко, чесън и др.) и фета сирене.

Към питката гирос могат да се добавят и допълнителни сосове, които да обогатят вкуса му. Гиросът може да се поднася в питка с месо и зеленчуци, или по формата на порция с отделно поднесени компоненти.

Гиросът е популярно ястие в цяла Гърция и в различни части на света, където гръцката кухня е популярна. Той често се предлага в ресторантите, гирос щандове и на градски пазари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати