Гиросът е едно от най-прочутите традиционни ястия в Гърция. То спада към категорията на бързите храни, но може и да се сервира под формата на порция с гарнитура и питка.
Гиросът е популярно гръцко ястие, което обикновено включва печено месо, обикновено телешко или пилешко, сервирано в пита хляб. На гръцки, "гирос" буквално означава "въртене" или "объртане", което е свързано с начина на приготвяне на месото.
Гиросът има корени в традиционната гръцка кухня, но първоначално е бил вдъхновен от турско ястие, наречено "дендер кебап". Ето защо днес гиросът и познатият у нас дюнер имат изключително много общи признаци и близък вкус.
Ето какво представлява гиросът и как се приготвя?
Гиросът се приготвя, като тънки парчета от месо (телешко, пилешко или свинско) се подреждат върху въртящ се шпит, където месото се пече и се превръща.
Този метод придава характерната форма на гироса. След това парчетата се сервират в пита хляб, обикновено заедно със зеленчуци, домати, лук, сос дзадзики (сос от кисело мляко, чесън и др.) и фета сирене.
Към питката гирос могат да се добавят и допълнителни сосове, които да обогатят вкуса му. Гиросът може да се поднася в питка с месо и зеленчуци, или по формата на порция с отделно поднесени компоненти.
Гиросът е популярно ястие в цяла Гърция и в различни части на света, където гръцката кухня е популярна. Той често се предлага в ресторантите, гирос щандове и на градски пазари.
Коментари