Дзадзики е типичен сос от Гърция, направен от кисело мляко и краставици, който обикновено се ароматизира със счукан чесън и копър. Навсякъде в Гърция може да си купите специален микс подправки за Дзадзики. Можете да си приготвите у дома оригиналната рецепта или в различни варианти, като оставите няколко резена цяла краставица или да добавите нотка лют пипер.
Ето някои полезни рецепти за приготвяне на домашен Дзадзики сос.
Оригинална рецепта за Дзадзики
За да приготвите Дзадзики соса възможно най-близко до оригиналната версия, ще ви трябва:
250 грама гръцки кисело мляко
2 супени лъжици зехтин екстра върджин
2 скилидки чесън
2 супени лъжици нарязан копър
1 краставица
1 чаена лъжичка оцет
1 щипка сол
Начин на приготвяне: Нарежете краставицата на много малки кубчета без кората или рендосайте с помощта на ренде на по-едро. Оставете краставицата да се отцеди от сока. Добавете ситно нарязан чесън и копър. Смесете киселото мляко и студено пресования зехтин. Разбъркайте енергично с лъжица до хомогенност. Добавете оцета, солта, чесъна, копъра и щипка сол. Разбъркайте добре и охладете.
Пикантен сос Дзадзики
При този вариант на пикантен Дзадзики сос заменете чесъна с чили. Подходящ е за тези, които предпочитат по-пикантна алтернатива на силния аромат на чесъна. Премахнете чесъна и добавете едно или две нарязани люти чушлета. Като алтернатива можете да ароматизирате с чили на прах или с червен пипер на прах.
Вегетариански Дзадзики сос
За да приготвите Дзадзики във веган версия, просто заменете киселото мляко със соево кисело мляко (или друго растително кисело мляко). За една много проста версия на веган Дзадзики добавете към 250 грама кисело мляко една краставица, ситно нарязана и отцедена, 2 супени лъжици зехтин и 1 или 2 скилидки чесън. Ако искате, можете да добавите и малко оцет и копър, както в оригиналната рецепта. Можете също така да замени копъра с магданоз.
Дзадзики с черни маслини
Добавянето на черни маслини в сос Дзадзики е подходящо, за да се различи рецептата от оригиналната. Идеалното би било да имате гръцки черни маслини тип Каламата. Просто ги нарежете на кръгчета или на ситно. Добавете 250 грама класическо кисело мляко и около 6 нарязани черни маслини, ситно нарязана и отцедена краставица. Съвет: оставете да се охлади за 30 минути в хладилника преди сервиране.
Дзадзики с лимонов сок
В някои варианти на гръцкия Дзадзики сос се предвижда добавянето на лимонов сок, за да се получи сос с отличителен вкус. В този случай към основната рецепта, приготвена с класическо кисело мляко или с растително кисело мляко (250 г), можете да добавите една супена лъжица прясно изцеден лимонов сок. След това добавете щипка сол и една щипка пипер, краставица и нарязан копър заедно със скилидки чесън.
Ето една полезна рецепта.
Дзадзики с домашно кисело мляко
Ако не разполагате с гръцко кисело мляко, просто си подквасете домашно, което е много по-гъсто и ароматно от купеното. За да получите качествено кисело мляко, трябва да използвате отлична суровина – прясно мляко с приятни свойства, висока масленост и аромат. Загрейте киселото мляко до завиране. Охладете го на водна баня до 45 градуса. На един литър прясно мляко сложете заквака от около 40 г кисело мляко и разбъркайте. Завийте бурканите и оставете на топло за 3-4 часа.
Коментари