Киселите краставички са ветеран с присъствието си на зимната трапеза. Това е една от любимите туршии на много българи, присъства в много рецепти и е прекрасно мезе за пиячите.
Съществуват много и различни рецепти за приготвянето им, но може би преди да се захванете с тази задача трябва да ви обърнем внимание на избора на краставичките.
Когато избирате краставички за буркани е добре те да бъдат млади, защото семената в тях още не бива да са израснали. Това може би е първата тайна за вкусни кисели краставички. Ето три предложения за това как да си направите кисели краставички.
Вариант 1
Измийте и почистете краставичките (количеството зависи от това в какъв съд ще ги правите). Подредете ги в пет литров буркан или малко бидонче (5 литра). След като подредите краставиците допълнете съдът с вода, която премерете точно. На всеки литър вода се добавят 6 супени лъжици морска сол. Оставете в мазето и на всеки два дни разклащайте съда.
След около две седмици ще имате домашно приготвени кисели краставички. За да не се размият, когато краставичките са напълно втасали се пресичат с калиев сорбат (следвайте инструкциите на опаковката, според количеството на краставичките които сте сложили).
Вариант 2
След подреждането на измитите и изчистени краставички в буркани (700 милилитра). На всеки буркан добавете копър, няколко скилидки чесън, няколко резена червен лук, по желание можете да добавите и резенчета чушка, няколко зърна черен пипер (кимион, синапено семе и др. подправки по желание), 1 супена лъжица сол, 1 супена лъжица захар и 5-6 супени лъжици оцет.
Допълнете бурканите с вода и на всеки буркан по отделно сложете по 3 аспирина. Затворете бурканите и подредете в мазето. Периодично обръщайте и разклащайте бурканите.
Вариант 3
Използвайте същите продукти както във Вариант 2, без да добавяте аспирин. За да стерилизирате бурканите ги кипнете в подходящ съд за 5 минути. След това ги обърнете с капачката надолу за около час.
Коментари