Вие знаехте ли, че ядем неузрели краставици? Узрелите са-големи, жълти и с големи семена. Които ние считаме за „майка” на бъдещите реколти. Между другото, в превод на гръцки език думата „агурос” (така древните гърци са наричали краставицата) означава – незрял.
90 % от този зеленчук е вода, което го прави почти идеален за здравословна диета. Един от най-популярните варианти за заготовка за зимата е кисели краставички, които са винаги търсени.
Подготовката на вкусните кисели краставички никак не е трудна, най-важното е да спазвате рецептата стъпка по стъпка.
Продуктите за тях са: пресни и малки краставички (корнишонки), корени и листа от хрян, семена копър, чесън, стар лук на резени, черен пипер на зърна, бахар на зърна, оцет, захар и сол.
Задължително изискване е краставиците да са пресни, с твърда кора и малки по големина.
Измиват се много добре под течаща вода и се накисват в студена вода за 4-5 часа.
Много добре измийте хряна (корен и листа) и копъра под течаща вода и ги нарежете. Почистете скилидките чесън и лука, нарежете ги на резени.
Измийте бурканите и капачките, попарете ги във вряла вода. На дъното на бурканите поставяте нарязаните хрян, копър, чесън, лук и зърната черен пипер. Изрежете дръжките на краставичките и ги наредете плътно в буркана, първият ред изправени, а отгоре в леко наклонено състояние, но не до върха на буркана, а 2 пръста по-долу.
Добавете солта, захарта и оцета, а количеството е според рецептата, долейте студена вода (най-добре преварена) един пръст под върха на буркана. Затегнете внимателно и сигурно металния капак.
Варите бурканите в тенджера със скара под тях а водата в която се варят да е 3 пръста над капачките. След като водата заври сваляте тенджерата веднага. Извадете бурканите от врялата вода и ги обърнете с капака надолу. Оставете така, докато се охладят напълно и вашите кисели краставички са готови за зимата.
Рецепта за Класически стерилизирани краставички
краставички корнишони – количеството според буркан с винт
сол – 1 равна ч.л.
захар – 1 пълна ч.л.
оцет – 40 мл (9 градуса)
лук - 2-3 резена
чесън – 1 скилидка
бахар – 1 зърно
черен пипер – 5-6 зърна
корен хрян – 1 парче
листа хрян - 2 бр.
копър – 1 цъфнало чадърче
Приготвянето е по описания начин по-горе. Вкусни хрупкави краставички за студена зима!
В сезона на туршиите, опитай непременно и нашите рецепти за кисели краставички като тези хрупкави краставички или нашите слънчеви кисели краставички.
Коментари