Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Така се правят вкусни кисели краставички

Така се правят вкусни кисели краставички

Така се правят вкусни кисели краставички
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.

Вие знаехте ли, че ядем неузрели краставици? Узрелите са-големи, жълти и с големи семена. Които ние считаме за „майка” на бъдещите реколти. Между другото, в превод на гръцки език думата „агурос” (така древните гърци са наричали краставицата) означава – незрял.

90 % от този зеленчук е вода, което го прави почти идеален за здравословна диета. Един от най-популярните варианти за заготовка за зимата е кисели краставички, които са винаги търсени.

Подготовката на вкусните кисели краставички никак не е трудна, най-важното е да спазвате рецептата стъпка по стъпка.

Продуктите за тях са: пресни и малки краставички (корнишонки), корени и листа от хрян, семена копър, чесън, стар лук на резени, черен пипер на зърна, бахар на зърна, оцет, захар и сол.

Така се правят вкусни кисели краставички

Задължително изискване е краставиците да са пресни, с твърда кора и малки по големина.

Измиват се много добре под течаща вода и се накисват в студена вода за 4-5 часа.

Много добре измийте хряна (корен и листа) и копъра под течаща вода и ги нарежете. Почистете скилидките чесън и лука, нарежете ги на резени.

Измийте бурканите и капачките, попарете ги във вряла вода. На дъното на бурканите поставяте нарязаните хрян, копър, чесън, лук и зърната черен пипер. Изрежете дръжките на краставичките и ги наредете плътно в буркана, първият ред изправени, а отгоре в леко наклонено състояние, но не до върха на буркана, а 2 пръста по-долу.

Добавете солта, захарта и оцета, а количеството е според рецептата, долейте студена вода (най-добре преварена) един пръст под върха на буркана. Затегнете внимателно и сигурно металния капак.

Варите бурканите в тенджера със скара под тях а водата в която се варят да е 3 пръста над капачките. След като водата заври сваляте тенджерата веднага. Извадете бурканите от врялата вода и ги обърнете с капака надолу. Оставете така, докато се охладят напълно и вашите кисели краставички са готови за зимата.

Така се правят вкусни кисели краставички

Рецепта за Класически стерилизирани краставички

краставички корнишони – количеството според буркан с винт

сол – 1 равна ч.л.

захар – 1 пълна ч.л.

оцет – 40 мл (9 градуса)

лук - 2-3 резена

чесън – 1 скилидка

бахар – 1 зърно

черен пипер – 5-6 зърна

корен хрян – 1 парче

листа хрян - 2 бр.

копър – 1 цъфнало чадърче

Приготвянето е по описания начин по-горе. Вкусни хрупкави краставички за студена зима!

В сезона на туршиите, опитай непременно и нашите рецепти за кисели краставички като тези хрупкави краставички или нашите слънчеви кисели краставички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest