Житото е любимо лакомство и няма човек, който да не е опитвал сладко жито, гарнирано със сушени плодове и ядки или с бонбони, или известния десерт ашуре с варено жито.
Но това вариво има и своите солени варианти, които макар да не са толкова известни, могат да представляват интерес за любителите на житни култури. Тези солени рецепти с жито са едновременно полезни, икономични и много вкусни.
Пържени кюфтета с жито
Тази рецепта с жито е интересно предложение, което може да замени пържените кюфтета. Рецептата е идентична с тази за пържени кюфтета от кайма, но във варианта с жито към каймата се добавя 1 чаша за кафе със сварено жито. То прави каймата много пухкава и придава неочакван, но интересен и много приятен вкус на кюфтетата.
Житена салата с домати и орехи
Друго предложение за солен вариант на вареното жито е житена салата. При нея се смесват домати, нарязани на кубчета, сварено и отцедено от течността жито, глава лук и няколко скилидки чесън за аромат и пикантен вкус. Овкусяването на салатата е със зехтин, сол, кимион, черен пипер и лимонов сок. Украсява се с магданоз и листа мента, а накрая се прибавят и парчета орехи. Тази студена салата е както много вкусна, така и полезна и може да се включи в различни хранителни диети.
Турска житена салата с нар
Много приятен и неочакван вариант на солената житена салата предлага турската кухня. Та е много подходяща за веган рецепти. В нея се смесват по интересен начин солени и сладки вкусове. Гвоздеят на салатата е нарът, който се използва в два варианта - като сок и само зрънцата му под формата на съставка в салатата. Блюдото представлява микс от варено жито, зрънца от половин нар и парченца шамфъстък, подправени с глава лук и магданоз. Овкусяването става със зехтин, сока от половин нар, сол и оцет. Накрая се поръсва със сока на половинката нар.
Солено жито от Троянския край
В Троянския край се предлага и забележително солено изкушение от жито за мезе на ракия или друг твърд алкохол. Наричат го сватбарско жито от Троянския край, тъй като е постоянно предложение в менюто на сватби. Приготвянето му също е нетрадиционно и интересно. Свареното жито трябва да престои цяла нощ, за да набъбне добре. После се прави специална запръжка с олио и разтопена сланина. В тази мазнина се запържва брашно и се омесва с житото, към което е добавена чаша прясно мляко. За подобряване на вкуса се добавя масло. Житото пази от прекалено силно напиване с алкохол и затова се предлага като мезе за ракия.
Коментари