Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Солени пайове с домати - няма такава вкусотия!

Солени пайове с домати - няма такава вкусотия!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Солен пай с домати
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка-19%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
35.00 лв.
28.31 лв.

Солените пайове са изключително прости за приготвяне, но и невероятно вкусни. Приготвени с домати, те стават сочни, шарени и дори още по-неустоими. Ето и 2 супервкусни идеи как може да си приготвите солен пай с домати.

Солен пай с домати и козе сирене

Необходими продукти:

За тестото: 360 г обикновено брашно, 120 г студено масло, нарязано на малки парченца, 1/2 ч.л. сол, 2 с.л. зехтин, 2 жълтъка, 1 с.л. вода

За плънката: 100 г козе сирене, настъргано или натрошено, 100 г синьо сирене, 3 средни домата, 10 мл зехтин, 1 ч.л. накълцан розмарин, 1 с.л. свежи листа от мащерка, малка връзка свеж босилек, черен пипер, няколко листа босилек, няколко черни маслини

Начин на приготвяне: Всички съставки за тестото трябва да са студени, когато се смесват. Брашното се пресява със солта в голяма купа. С пръсти се размесва студеното масло в брашното, докато се получат меки маслени трохи. В друга купичка се смесват жълтъците и водата и се разбиват добре. Добавят се към маслените трохи заедно със зехтина. Омесват се първо с дървена лъжица, а после с ръце, до получаване на гладко тесто. Прави се на топка и леко се сплесква. Увива се в найлоново фолио и се прибира в хладилника за 30 минути.

През това време се приготвят продуктите за плънката. Доматите се наситняват, сирената се натрошават, а подправките се накълцват.

Фурната се загрява на 200 градуса. Тестото се вади от хладилника и се разточва в кръг с диаметър 35 см. С помощта на точилката се поставя в съда за печене. Надупчва се с вилица и се покрива с хартия за печене. Отгоре се поставят топчета за печене или зърна боб. Тавата се слага във фурната се слага във фурната за 15 минути. Топчетата и хартията се махат, а тавата се връща във фурната за още 5 минути.

Сирената се смесват със зехтина и подправките. Получената смес се изсипва върху основата и се подравнява. Върху нея се подреждат доматите в 2 концентрични кръга, така че да покрият целия пай. Украсява се с маслините.

Фурната се намалява на 160 градуса. Соленият пай се пече за около 20-25 минути. Може да се сервира както топъл, така и охладен.

Солен пай с домати и сметана

Пай с домати

Необходими продукти: 250 г брашно, 120 г масло, 1 яйце, 50 мл студена вода

За плънката: 600 г домати, 4 яйца, 250 г сирене, 4 с.л. заквасена сметана, 1 ч.л. черен пипер, 2 ч.л. горчица, 2 ч.л. мед, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. балсамов оцет

Начин на приготвяне: Маслото се нарязва на кубчета. Смесва се с брашното и се стрива на трохи. Добавят се яйцето и студената вода. Омесва се тестото възможно най-бързо. Прибира се в хладилника за 30-тина минути.

Доматите се нарязват на шайби. Мариноват се в зехтина, горчицата, меда и балсамовия оцет. Сиренето се разбива с 4-те яйца и черния пипер.

Тестото се вади от хладилника и се разточва, така че да покрива дъното и стените на форма за пай. Пече се за 15 минути във фурната на 180 градуса. Доматите се отцеждат от маринатата и се слагат в яйчената смес. Полученото се изсипва в тестената основа. Соленият пай се връща във фурната за около 20 минути. Сервира се горещ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest