Най-хубавата част от кулинарията е, че можем да смесваме вкусове както си пожелаем, докато не намерим идеалния за нас. Рецептите винаги могат да се преправят, от тях да се премахват и добавят продукти за разнообразие на рецептата или пък, защото не ни е по вкуса.
В тази връзка – плодовете по-често са възприемани като десерт, но голяма част от тях могат да се съчетават и в солени гозби, нещо, което отдавна е залегнало в световната кулинария, но само в отделни случаи се практикува у нас. Ще разгледаме няколко варианта за солени вкусотии с круши.
Солен кекс с круши и два вида сирене
Необходими продукти: бутертесто, 2 круши, 100 г орехи, 50 г пармезан, синьо сирене, вода и сок от лимон
Начин на приготвяне: Избирате подходяща тава, върху която слагате бутертестото – целта е отвън тавата да останат ръбовете и част от тестото. Онова, което е по дъното, се надупчва с вилица. Орехите се смилат или накълцват на парчета, и се омесват заедно със стъргания пармезан.
Крушите изчиствате от семките и нарязвате на филии – всяка от тях внимателно потапяте в купа с вода и лимонов сок. Оставете парчетата круша да постоят така десетина минути, после сложете в гевгир да се отцедят.
Върху тестото наръсвате обилно с орехи и пармезан, след което започвате да редите парчетата круши. Нарязвате си на малки кубчета синьото сирене и слагате около и върху парчетата круша.
По желание отгоре отново насипвате, но този път само с орехи. След това „прибирате” онова, което е останало отвън на тавата, върху крушите и печете във фурна, предварително загрята на около 160 – 170 градуса.
Следващото ни предложение е предястие, което се прави много лесно и за което са ви нужни малко продукти, но определено ще се хареса на вашите гости:
Пълнени круши със солена плънка
Необходими продукти: 3-4 круши, 180 г сирене Рокфор, лимонов сок, 4 с.л мед, ядки по желание
Начин на приготвяне: Първо разрежете крушите по дължина и издълбайте семената. След това добавете по 1–2 с.л лимонов сок в дупките, които се образуват. В купа намачкайте рокфора, заедно с меда и ядките, които също предварително сте накълцали на ситно.
Пълните крушите със сместа и слагате във фурната на около 180 градуса. Ще забележите, че сиренето се запича – тогава са готови.
Последното ни предложение отново е предястие и съдържа синьо сирене. Истината е, че сирената и вкусът на крушите изключително много се допълват, а в допълнение с някакви ядки, вкусът става неописуем. Ето следващата рецепта:
Солено-сладки топки от круша със синьо сирене
Необходими продукти: 3 круши, 200 – 300 г синьо сирене, орехи, 1 с.л мед или някакви други ядки на вкус
Начин на приготвяне: нарязвате крушите на много малки парченца, както и сиренето. Орехите трябва да се смелят също на ситно. Смесвате всичко в купа и добавяте меда – разбъркайте. Започнете да правите малки топки от сместа. След като ги оформите, оваляйте ги в орехите, наредете в чиния и оставете да се охладят в хладилник.
Коментари