Еклерите са приемани за предимно сладки изкушения, но и в солен вариант могат да бъдат много вкусни и идеални за предястия. Всъщност, веднъж приготвени, самите еклери могат да бъдат напълнени с каквато плънка пожелаете и предпочитате.
Солени варианти има толкова много. Основното е да си приготвите тестото за самите еклери. Рецептите по този въпрос са много – някои от тях включват вода и прясно мляко, други са само с вода, яйцата обикновено са различен брой във всяка рецепта.
Най-важното при направата им е след всяко добавяно яйце сместа много хубаво да се разбърква, а накрая тестото да стане плътно.
Но да обърнем внимание повече на плънките за солените еклерите. Солена и вкусна плънка може да направите с помощта на майонеза и малко горчица за вкус. След това добавяте пушено пиле и ситно накълцан ананас. Или пък смесете сметана с настъргана лимонова кора и сирене, каквото предпочитате – става доста интересно на вкус.
Независимо каква плънка изберете, накрая може да поръсите с кашкавал най-отгоре еклерите и леко да ги запечете. Ако майонезата ви се струва неподходяща и твърде мазна, може да я замените с крема сирене, рикота, извара.
Към нея добавете накълцан босилек, черен пипер, шунка нарязана на ситно или пък пилешко филе. За един по-различен вкус добавете няколко стафиди.
Друго много интересно предложение включва синьо сирене. Добавете към него сварено яйце, пилешки пастет и напълнете еклерите. Можете да смесите също крема сирене, синьо сирене и малко рикота, добавяте подправки на вкус, например копър или мащерка и еклерите са готови.
Ако не сте любители на синьото сирене, опитайте със следната плънка – нарязвате на ситно предварително сварени яйца, добавяте накълцан магданоз, майонеза, малко сирене, сол, черен пипер.
Доста по-семпъл вариант е да напълните еклерите само с настърган кашкавал и мащерка – наистина звучи семпло, но става вкусно. В случай, че сте привърженици на рибата или морските вкусове, напълнете еклерите с плънка от ситно нарязани рулца от раци, лимонов сок, малко майонеза и копър за аромат.
Може да замените ролцата с риба тон, да добавите майонеза и копър и да напълните еклерите. В някоя от плънките по желание може да добавите за аромат и скилидка чесън, която сте пресовали предварително.
Ако нямате време за приготвянето на плънка, въпреки че не отнема много време, напълнете ги с готова руска салата или друг вид любима ваша салата.
Всъщност за приготвяне на солена плънка за еклери бихте могли да сложите всякакви продукти, които обичате – топено сирене, кисело мляко, различни подправки, шунка, месо, което сте нарязали на ситно, екзотични подправки и т.н.
Коментари