Мъфините са съвременно любимо сладко или солено изкушение. Те са пухкави, изключително вкусни и лесни за приготвяне. Макар да ги познаваме като десерт от новото време на кулинарията, то всъщност мъфините имат богата история.
Произходът на мъфините се проследява от древни времена. Това популярно печиво се развило и променило през столетията и има много разновидности и вариации в различни кухни и култури по света. Думата "мъфин" вероятно идва от староанглийската дума "mōfēn, " която означава "пресни хлябове" или "кръгли хлябове."
Първоначално мъфините са били кръгли, плоски и подобни на хляб. Тяхната по-гъста и пухкава текстура възниква по идея и интерпретация на американската кухня.
Днес мъфините са основно сладки или солени. Първите се поднасят като десерт, докато солените мъфини служат за закуска.
Ето няколко лесни рецепти за солени мъфини, които да приготвите само за няколко минути.
Солени мъфини без добавки
Ако искате бързо и лесно да си приготвите солена закуска с мъфини, то са ви необходими:
2 чаши брашно; 1 с.л. бакпулвер; 1/2 ч.л. сол; 1/4 ч.л. черен пипер; 1 чаша настърган кашкавал (или сирене по ваш избор); 1 яйце; 1 чаша мляко; 1/4 чаша олио.
Начин на приготвяне:
За да приготвите солените мъфини, първо загрейте фурната до 200 °C и подгответе формичките с хартия за печене или ги намажете с масло. В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, солта и черния пипер. В друга купа разбийте яйцето и след това добавете млякото и олиото. Разбъркайте добре.
Постепенно добавете течната смес към сухите съставки и разбъркайте до получаване на хомогенно тесто. Не разбърквайте прекалено много, просто докато всичко се смеси.
Разпределете тестото във формичките, попълвайки ги до около 2/3 от височината. Изпечете мъфините в предварително загрята фурна за около 15-20 минути, или докато станат златисти и придобият пружинеста текстура. Накрая ги извадете от фурната и оставете да се охладят за няколко минути преди да ги сервирате.
Солени мъфини със сирене и бекон
Друга лесна минутна рецепта за приготвяне на солени мъфини е тази със сирене и бекон. За нея ви трябват:
2 чаши брашно; 1 с.л. захар; 1 с.л. бакпулвер; 1/2 ч.л. сол; 1/2 ч.л. черен пипер; 1 яйце; 1 чаша мляко; 1/4 чаша разтопено масло; 1/2 чаша настъргано чедър сирене; 1/4 чаша нарязан бекон (предварително изпечен).
Начин на приготвяне:
Първо загрявате фурната до 200 °C и подготвяте формите за мъфини с масло или хартия за печене. След това в голяма купа комбинирайте брашното, захарта, бакпулвера, солта и черния пипер. В друга купа разбийте яйцето и след това добавете млякото и разтопеното масло. Разбъркайте добре сместа и постепенно я добавете към сухите съставки.
След това разбъркайте до получаване на хомогенно тесто. Смесете нарязания бекон и настърганото сирене към тестото и разпределете сместа равномерно във формичките. Изпечете солените мъфините в предварително загрята фурна за около 15-20 минути или докато станат златисти и като пружинки на допир.
Вижте още:
- Идеи за мъфини без брашно за офис хапване;
- Как се правят мъфини - наръчник на новака;
- Идеи за декорация на празнични мъфини.
Коментари