Мъфините представляват мини кексчета, изпечени в специални силиконови (хартиени) форми или алуминиеви тави за мъфини, обикновено пригодени за направата на 12 броя от тях.
Те са изключително вкусни, практични, с интересна форма и подходящата здравословна закуска за всеки от нас. Ето и няколко съвета за лесно приготвяне на мъфини!
- За да избегнете претоварване на сместа за мъфините, първо смесете мокрите съставки от рецептата ви, заедно в купа, а сухите съставки в отделен съд. След това направете кладенче в сухите съставки, изсипете в него мокрите съставки и разбъркайте добре, но не прекалено дълго до постигане на хомогенност.
- Подправките от рецептата за мъфини смесете с всички други съставки, но плодовете, ядките и шоколадовите капки добавете последни към тестото.
- Формите за мъфини се пълнят до 3/4 от обема им с готовата смес и задължително се намазват предварително с мазнина. Когато ползвате тава за мъфини, можете да добавите във всяка форма хартиена подложка. Изключително практично и стилно!
- За добавяне на по-добър вкус и мекота към мъфините за начинаещи, заменете половината количество на маслото в рецептата ви със заквасена сметана, а към рецептата освен бакпулвер добавете и сода за хляб. Содата за хляб помага външната част на мъфините да покафенее.
- Желателно е тестото за мъфините да е по-гъсто. Това ви дава гаранция, че мъфините ще бухнат нагоре и ще бъдат меки, леки и ефирни.
- Печете първоначално мъфините в предварително загрята фурна на висока температура (180 градуса) за около 5 минути, след което намалете градусите. Първоначално високата температура помага за повдигането на мъфините, а понижаването на температурата спомага да се изпекат равномерно и цялостно. Печенето на мъфини не отнема повече от 15-20 минути. Ако печката Ви има вентилатор, хубаво е да го ползвате. Проверявайте с дървена клечка тестото, ако не полепва по нея мъфините са готови.
- След като извадите готовите мъфинчета от фурната, дайте им няколко минути да се охладят, след което ги извадете и поставете върху решетка да изстиват. Ако не ги извадите, а ги оставите във все още нагрятите форми, рискувате вкусните кексчета да изгорят.
Ето и моята любима рецепта за мъфини:
- брашно от лимец - 1 ч. ч.
- яйца - 2 бр.
- кафява захар - 1/2 ч. ч.
- ябълки - 1 ч.ч. настъргани
- зехтин/олио - 1/3 ч. ч.
- бакпулвер - 1 бр
- канела - 1/2 ч. л.
- стафиди - 1/2 ч. ч.
- ядки по избор
- ванилия по избор
Яйцата се разбиват заедно със захарта и мазнината. Добавят се и настърганите ябълки. Сухите съставки се смесват, прави се кладенче и се добавя мократа смес. Разбърква се с лъжица. Намазваме формите за мъфини с мазнина отвътре и ги пълним до 3/4 от обема им със сместа. Печем мъфините с ябълки в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 20 минути. На петата минута намаляме до 160 градуса. Да Ви е сладко!
Разбира се, има още много начини да приготвите кексчета.
Опитайте още от нашите рецепти за:
Коментари