Мъфините станаха много популярни – можем да си ги приготвим със солена или сладка плънка, да добавим каквото имаме у дома, да заместим някакъв продукт с нещо, с което в момента разполагаме. Освен че стават много бързо са вкусни и ефектни и могат да бъдат годни за ядене няколко дена след като сте ги направили. Ще предложим две много лесни бързи рецепти за мъфини – можете да си сложите изброените продукти, ако желаете можете и да импровизирате.
Солени мъфини със сусам
Необходими продукти: 2 ч.ч брашно, 1 ч.ч кисело мляко, 2 яйца, 1 бакпулвер, ¾ ч.ч олио, ½ ч.ч шунка или кренвирши, топено сирене (триъгълничета), 1/3 ч.ч кашкавал, мащерка, сусам, щипка сол, маслини
Начин на приготвяне: Слагате яйцата, млякото и олиото и добре разбърквате, след което постепенно добавяте брашното заедно с бакпулвера. Разбърквате докато стане много гъста смес. Предварително си нарязвате на малки парченца шунката и кашкавала и 2 триъгълничета топено сирене, както и маслините. Добавяте ги към гъстата каша и слагате сусама и подправките на вкус, разбърквате добре, наливате във формички и печете в предварително загрята фурна на около 180 градуса. Готови са, когато се зачервят.
Сладки мъфини с шоколад и банан
Необходими продукти: 2 ч.ч брашно, 1 ч.ч кисело мляко, ¾ ч.ч масло, 1 ч.ч захар, 2 яйца, 1 бакпулвер, 1 банан, половин шоколад (от тези по 80 грама), ½ ч.ч стафиди, лимонова есенция
Начин на приготвяне: Разбивате яйцата и захарта, постепенно добавяте млякото и разтопеното масло, след което брашното, бакпулвера. След като уеднаквите сместа е време да сложите ситно нарязания банан, шоколада нарязан по същия начин, стафидите, половин шише лимонова есенция. Разбърквате всички продукти и разливате във формичките за мъфини, после пъхате тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете.
Можете да замените шунката в солените кексчета с колбас какъвто предпочитате или да ги направите със сирене, кашкавал и малко чубрица. В сладките мъфини може да сложите орехови ядки вместо стафидите, а банана и шоколада да замените с ябълка, ако добавите и малко канела, ще стане като щрудел във форми за мъфини. Основните продукти, с които оформяте сместа си остават същите.
Коментари