Чубрицата е една от най-старите подправки на света, а у нас тя от векове се радва на широка популярност. Огромното приложение на чубрицата в българската кухня е беспорно – тя е неделима част от приготвянето на много любими на нашенеца гозби, като леща яхния, зелен фасул, грахова яхния, боб чорба, зеле, картофи на фурна и др.
Вкусът на популярната подправка шарена сол не би бил същият без в нея да има чубрица. Широкото използване на чубрицата е застъпено и в много европейски страни. Европейците обичат да прибавят подправката към различни плънки, ястия с яйца, ястия с кайма, зеленчукови ястия. Особено любима е чубрицата на доста сосове, които са обичайни за Средиземноморската кухня.
Латинското наименование на чубрицата е Satureja и означава „трева на сатирите”. Сатирите били митични същества, полу-хора, полу-козли, известни с разюздания си нрав и хедонизтичен живот. Чубрицата е едногодишно растение от семейство Устоцветни, като представлява храстче, което достига до височина 30 сантиметра. Произходът на чубрицата е от земите около Средиземно море и Близкия Изток.
Днес основни производители на чубрица са Франция и балканските страни, като особено популярна е балканската чубрица. Балканската чубрица (Satureja montana) е от вид покритосеменни растения от семейство Устноцветни (Lamiaceae). Най-добре виреее по сухите каменисти склонове, главно източни и планински. Обича да е на припек и при наличие на варовик в района. Балканската чубрица цъфти от средата на юли, а масово – през август.
Стъблото на чубрицата е силно разклонено от самата основа. То е покрито с власинки и достига височина 20-30, понякога дори до 60 см. Листата на чубрицата са линейни или линейно-ланцетни. Цветовете й са дребни, светло-виолетови, розови или бели. Цветчетата са по 3-5 броя на връхната частна разклоненията, в самите пазви на листата. Семената на чубрицата са дребни, светло- и тъмнокафяви на цвят, като са закръглени и запазват кълняемостта си само за 2 години.
Като подправка се използват листата на растението, предимно изсушени. Те имат доста силен аромат, който наподобява този на мащерка. Добре изсушената чубрица има зелен цвят, характерна силна миризма и леко парлив вкус. Чубрицата има и леко парещ тръпчив вкус, като при сушенето ароматът става по-интензивен.
История на чубрицата
Пиперливият вкус на чубрицата е бил любим още на древните римляни. Това периодът много време преди пиперът да бъде донесен от Индия. През 1 век пр. н. е. Вергилий отглеждал чубрица, защото от нея медът на пчелите му ставал по-ароматен и вкусен. Освен това през античността смятали, че чубрицата е силен афродизиак, който имал мощта на днешната виагра. През Средновековието чубрицата доста често се използвала за подправяне на кексове и други сладкиши.
Състав на чубрицата
Наред с отличните кулинарни качества на чубрицата като подправка, тя има и доказани лечебните свойства. Чубрицата стимулира дейността на стомаха и червата, затова тя е изключително подходяща подправка за трудно смилаеми храни, като варивата – боб, леща, грах и т.н. В чубрицата се съдържа до 0, 5—2% етерично масло с главни съставки карвакрол (до 40%) и р-цимол (до 30%) или тимол. Също така чубрицата съдържа дипентен и други терпени. Основните благотворни въздействия, които чубрицата оказва върху човешкия организъм се дължат на нейните спазмолитични, хипотензивни, антисептични, потогонно и слабо диуретични действия.
Съхранение на чубрица
На пазара се предлагат както пресни, така и сушени форми на чубрицата. Пресни листа и стъбла се използват за готвене през сезона. Въпреки това, за да приготвите суха чубрица, горните части от стръкчетата трябва да бъдат събрани непосредствено преди или по време на цъфтежа. Обикновено изрязаните издънки и листа се поставят върху плоскости или хартиен лист и се оставят да изсъхнат при стайна температура.
След това изсушените листа трябва да се премахнат от стъблата, да се поставят в плътно затворен стъклен съд и да се съхраняват на хладно, тъмно и сухо място, където ще се съхраняват добре в продължение на много месеци.
Кулинарна употреба на чубрицата
За кулинарни цели може да се употребява както прясна, така и сушена чубрица. Ако разполагате с прясната подправка, смело я използвайте, защото ароматът ѝ е ненадминат.
Чубрицата отлично стимулира дейността на стомаха, поради което е много подходяща за трудносмилаеми храни каквито са тежките места, варивата (боб, леща, грах). С нея се овкусяват супи, плънки, ястия с кайма, постни ястия.
Вкусна добавка е към пастети, използва се и за ароматизиране на някои сирена. Няма как да пропуснем факта, че е важна част и от традиционната шарена сол.
Комбинира се много добре с други ароматни подправки - чесън, дафинов лист, магданоз, розмарин, сминдух и целина. Важно е чубрицата да се вари заедно с ястието, за да може да отпусне аромата си.
Ползи от чубрицата
Чубрицата може да се използва като лек при високо кръвно налягане, сърцебиене, главоболие, виене на свят, като потогонно и диуретично средство. При хрема и кашлица чубрицата е също много полезна. В българската народна медицина чубрицата се прилага при неразположения като повръщане, катари на лигавицата на стомаха и червата, летни диарии. Чубрицата е и средство против глисти.
Една лесна рецепта, която може да си приготвите от чубрица: нарежете на ситно две супени лъжици от подправката. След това те трябва да се залеят с 500 милилитра вряща вода. Така приготвената отвара се остава да кисне 1 час, след което се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.
Домашна шарена сол
Чубрицата е основната подправка на любимата ни шарена сол. Затова като заключение, ето и нейната рецепта:
Необходими продукти: чубрица - 2 с.л. смляна суха, смлян сух сминдух - 1 с.л., сладкък и малко лют червен пипер - 1 с.л., смлени тиквени семки - 2 с.л., фино царевично брашно, сух риган - 1 с.л., суха мащерка - 1 ч.л., сол.
Начин на приготвяне: Всички подправки заедно със солта и царевичното брашно се смилат фино с помощта на мелачка. Шарената сол може да се приготви и без съставка сол, ако ще се използва върху сирена и други по-солени ястия.
Ползи на чая от чубрица
Чаят от чубрица е сред най-полезните. Листата на чубрицата са източник на химични съединения, за които е известно, че са били антиоксидантни, предотвратяващи заболявания и укрепващи здравето свойства. Освен това, диетичните фибри в тази билка помагат за намаляване на LDL или лошия холестерол, като същевременно повишават нивата на HDL или добрия холестерол.
Чубрицата съдържа много есенциални летливи маслени феноли като тимол и карвакрол, както и съединения като линалоол, камфен, кариофилен, терпинеол, мирцен и други терпеноиди.
Научно е установено, че тимолът, едно от важните етерични масла, има антисептични, противогъбични характеристики.
Също така, друго фенолно съединение, карвакрол в билката инхибира растежа на много щамове бактерии, включително Е. coli и Bacillus cereus. Следователно карвакрол е използван като здравословна хранителна добавка и консервант заради своите антибактериални свойства. Също така придава приятен остър вкус и вкус на майоран като храна.
Чаят от чубрица е отличен източник на минерали и витамини, които са от съществено значение за оптималното здраве. Листата и нежните издънки са един от най-богатите източници на калий, желязо, калций, магнезий, манган, цинк и селен. Калият е важен компонент на клетъчните и телесни течности, който помага да се контролира сърдечната честота и кръвното налягане. Желязото е необходимо за образуването на червени кръвни клетки.
Чаят от чубрица също е богат източник на много важни витамини като витамини от група В-комплекс, витамин А, витамин С, ниацин, тиамин и пиридоксин.
Сухата чубрица осигурява 1, 810 mg витамин B-6 или пиридоксин. Пиридоксинът поддържа нивата на GABA (успокояващ невротрансмитер) в мозъка, който има функция за разрушаване на стреса.
Витамин-С помага на организма да развие устойчивост срещу инфекциозни агенти и да премахва вредните, провъзпалителни свободни радикали.
Витамин-А е мастноразтворим витамин и антиоксидант, които са необходими за поддържане на здрава лигавица и кожа и също е от съществено значение за доброто зрение. Консумацията на естествени плодове, богати на флавоноиди като витамин А, каротини помага за предпазване от рак на белите дробове и устната кухина.
Доказано е, че чаят от чубрица има ефект върху засилването на имунната система. Чубрицата е богата на основни витамини и минерали, които са важни за осигуряване на добро здраве в тялото, както и за подобряване на имунната система. Това е от решаващо значение за подпомагането на защитата на тялото ви срещу много често срещани заболявания и инфекции. Освен това, антисептичните качества на този чай предлагат защита срещу чревни инфекции и паразити.
Приятният чай от чубрица може да се ползва и през сезона на настинката и грипа. Освен че е затоплящ и през студения сезон, този чай има и много предимства, които могат да помогнат за намаляване на шанса за настинка или грип. За тези, които търсят облекчение от настинка или грип, този чай може да помогне и за това. Успокояващите масла, които се намират в тази билка, са отлични за успокояване при възпалено гърло и също така са добър избор за намаляване на кашлицата.
Друга практична употреба на чай от чубрица е да се пие за облекчаване на разстройство на храносмилането като леки болки, метеоризъм, диария и други често срещани проблеми на храносмилателния тракт.
Ако търсите малък тласък на някои витамини и минерали във вашата диета, редовното пиене на чай от чубрица може да ви помогне. В една чаша чай има няколко много добри хранителни вещества и всичко това може да е от полза за вашето здраве и благополучие. Някои от витамините, съдържащи се в чубрица, са витамин А, С и В-комплекс. Този билков чай също се счита за добър източник на желязо, калий, манган, магнезий, цинк и селен.
Коментари