Махлеб /Mahlab/ представлява типично арабска подправка, която се отличава с вкус съчетаващ бадемови и черешови нотки. Тя се употребява в екзотичната кулинария, като служи най-вече за подправяне на различни сладкиши.
Махлеб се добива от костилките на специален сорт череша, познат като Махлебка. Тя принадлежи към семейство Сливови и вирее в Европа и Азия. Среща се в Британия, Ирландия, Норвегия, Швеция, Русия и Украйна. Отделни екземпляри се срещат във Франция, Испания, Португалия и Балканите.
Махлебката се явява ниско дърво или храст. Нейната височина варира между осем и шестнадесет метра. В началото клонките са сивеещи, притежаващи неголеми странични пъпки. Листата са зелени, елипсовидни и прости. Дълги са около седем сантиметра. Цветовете на растението са събрани по десетина в гроздови съцветия. Плодовете на Prunus padus са малки топченца, обагрени в тъмночервено. Те притежават ядка.
Производство на махлеб
От въпросната ядка се прави подправката махлеб, позната от векове на човечеството. За целта ядката се разтваря и от нея се взима вътрешността. Тя е с диаметър от около 5 милиметра. Отличава се с мекота и еластичност. После тя се стрива, за да се получи нещо като брашно, готово за употреба. Готовият продукт притежава силен аромат, напомнящ за бадеми и череши. Той трябва да се ползва в малки количества, защото е много наситен.
Готвене с махлеб
Кулинарните качества на махлеб се ценят най-вече в арабската, турската, сирийската, гръцката и арменската кухня. Най-често с него се подправят тестени кулинарни произведения като козунаци, кексове, хляб, бисквити и кремове. Той е високо ценен заради всичките усещания, които предизвиква със своя аромат и вкус.
Вкусът на махлеб е пълен и екзотичен. В момента, в който усетите подправката, ще я асоциирате с череша, бадем, ванилия. Още по-голямо очарование придава и леко нагарчащата ѝ нотка. Цялата тази смесица от вкусове превръщат махлеб в съвършената подправка за дообогатяване на всякакви тестени печива.
В европейското и американското готварство се ползва най-вече при приготвянето на коледни сладки. В Гърция той се включва в рецепти за хляб и ароматни сладки. Те са традиционни за Великденските и Коледните празници. Махлеб се използва и за овкусяване на специалитети с млечни продукти. Така например с него се поръсва тарт със сирене или мляко с ориз. Кулинарите в Египет са специализирани в приготвянето на десерт с махлеб. В рецептата са включени още мед, сусам и зехтин. Тази смес се използва и като плънка за тестени изделия.
Махлеб също така се използва при правене на крем брюле. На практиката той може да се сложи във всеки десерт, в който има плодове и ядки. Някои кулинари си служат с него, когато нямат под ръка индийско орехче. Може да се добавя към топли напитки като плодов или билков чай, кафе, капучино, мокачино, мляко с мед и др.
Сега ви предлагаме една интересна и много бърза рецепта за бонбони с махлеб, която ще внесе свежест на трапезата ви:
Необходими продукти: 1 голям пакет обикновени бисквити, 1 банана, 1 пакет краве масло, 3 супени лъжици прясно мляко, 4 супени лъжици мед, 1 щипка канела, 1 щипка махлеб, 4 големи пакетчета кокосови стърготини, 300 г микс от сурови ядки.
Начин на приготвяне: Започнете със смилането на ядките. За целта ги поставете в кухненския чопър и ги направете на трохи. Изсипете субстанцията в купа. След това смелете бисквитите и полученото брашно смесете с ядките. Сега пасирайте банана и също го прибавете при другите смлени съставки. Разтопете маслото и го налейте в ядковата смес.
Сложете и меда, подправките, 4 супени лъжица от кокосовите стърготини и млякото. Разбъркайте всичко и от получената смес оформете малки топченца. Така получените бонбони оваляйте в кокосовите стърготини и ги подредете върху плитки чинии или поднос. Сложете ги в хладилника за една нощ. На следващата сутрин можете да ги извадите и консумирате за закуска. По желание се забъркват с кисело мляко.
Ползи от махлеб
Освен като ароматна подправка махлеб се ползва и в качеството си на лек срещу много болести. Според народните лечители субстанцията действа общоукрепващо. Тя влияе благоприятно при хипертония, проблеми с щитовидната жлеза, косопад и анемия.
Махлеб подобрява кръвообращението и подпомага имунитета. Полезен е при чупещи се нокти и остеопороза. Препоръчва се още при проблеми с черния дроб и разширени вени. Ако забелязвате, че зрението ви е започнало да отслабва, можете да започнете да употребявате тази подправка по-често, тъй като тя има способността да го подобрява.
Нарочна медицина с махлеб
В народната медицина махлеб се комбинира с други билки. При проблеми с храносмилателната система можете да смесите подправката със сладък корен. Вземете 5 грама от нея и 50 грама сладък корен. Сместа се оставя да ври 15 минути в 800 мл вода. След това се прецежда и се пие три пъти след хранене.
Коментари