Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Кулинарна употреба на подправката Махлеб

Кулинарна употреба на подправката Махлеб

Кулинарна употреба на подправката Махлеб
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.

Всички сме чували за изисканата френска кухня или пък за екзотичните кулинарни ястия, предлагани от азиатската кухня. Какво обаче изниква в главата ви когато става въпрос за кухнята на Близкия Изток? Несъмнено огромното разнообразие от подправки и уханни треви, с които се подправят всички арабски ястия.

Тук ще ви покажем какво бихте могли да си приготвите с една малко позната в България подправка, известна като махлеб. За щастие, можете да си я закупите вече и у нас, като цената ѝ е приблизително 4 лв за 30 г. Това количество ще ви стигне за дълго време, защото тя има особено силен и натрапчив вкус, поради което е важно да я използвате в съвсем малки и добре преценени пропорции.

Да обясним все пак какво е махлеб и каква е неговата кулинарна употреба.

Подправката махлеб е позната в арабския свят от векове. Извлича се от костилките на специален сорт череши, известни като Махалебка, които се разделят на две, а вътрешността им се смила, докато придобие консистенцията на брашно. Освен на череша, тази подправка много наподобява и вкуса на горчив бадем, което я прави особено подходяща за приготвянето на всякакви кремове, сладкиши, плънки за тестени изделия и всякакви печива. В САЩ и в Европа с нейна помощ обикновено се приготвят коледните сладки или се подправят мъфините. Много добре пасва и към млечните десерти.

Идва ред да ви предложим 2 рецепти, които вероятно са ви добре познати, но никога не сте ги приготвяли, добавяйки към тях и махлеб. Пробвайте, струва си!

Мляко с ориз с махлеб

Мляко с ориз

Пригответе си мляко с ориз по традиционния начин, като към 1 ч.ч. добре измит ориз добавите 1 ч.ч. вода и оставите за около 10 мин на котлона до пълното поемане на течността и непрекъснато бъркане. После добавете на части 1 л прясно мляко и около 1 ч.ч. захар. Когато оризът с млякото е готов и е пресипан в чаши или купички, го поръсете вместо с канела - с махлеб. Поради силния ѝ вкус слагайте съвсем малко от арабската подправка. Колкото за аромат, както се казва.

Крем Амарето с махлеб

За тази рецепта за крем Амарето ще са ви необходими 250 г крема сирене, 200 гр заквасена сметана, 100 мл течна сладкарска сметана, 120 г шоколад за готвене, 6 с.л. пудра захар, щипка махлеб и 2 с. л ликьор Амарето. Заквасената сметана се смесва с крема сиренето и захарта, а готварската сметана се затопля и към нея се прибавя ликьора, махлеба и шоколада. Накрая и двата крема се смесват, за да се превърнат в еднородна маса, която се пресипва в купички или чаши, подходящи за сервиране. Можете да украсите крема с настърган черен шоколад или пудра захар, но е важно да го поднасяте студен. Спокойно можете да му се насладите дори и с чаша ликьор Амарето в ръка.

Това бяха двете страхотни приложения за употребата на махлеб в кулинарията. Насладете им се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest