Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Кулинарна употреба на подправката Махлеб

Кулинарна употреба на подправката Махлеб

Кулинарна употреба на подправката Махлеб

Всички сме чували за изисканата френска кухня или пък за екзотичните кулинарни ястия, предлагани от азиатската кухня. Какво обаче изниква в главата ви когато става въпрос за кухнята на Близкия Изток? Несъмнено огромното разнообразие от подправки и уханни треви, с които се подправят всички арабски ястия.

Тук ще ви покажем какво бихте могли да си приготвите с една малко позната в България подправка, известна като махлеб. За щастие, можете да си я закупите вече и у нас, като цената ѝ е приблизително 4 лв за 30 г. Това количество ще ви стигне за дълго време, защото тя има особено силен и натрапчив вкус, поради което е важно да я използвате в съвсем малки и добре преценени пропорции.

Да обясним все пак какво е махлеб и каква е неговата кулинарна употреба.

Подправката махлеб е позната в арабския свят от векове. Извлича се от костилките на специален сорт череши, известни като Махалебка, които се разделят на две, а вътрешността им се смила, докато придобие консистенцията на брашно. Освен на череша, тази подправка много наподобява и вкуса на горчив бадем, което я прави особено подходяща за приготвянето на всякакви кремове, сладкиши, плънки за тестени изделия и всякакви печива. В САЩ и в Европа с нейна помощ обикновено се приготвят коледните сладки или се подправят мъфините. Много добре пасва и към млечните десерти.

Идва ред да ви предложим 2 рецепти, които вероятно са ви добре познати, но никога не сте ги приготвяли, добавяйки към тях и махлеб. Пробвайте, струва си!

Мляко с ориз с махлеб

Мляко с ориз

Пригответе си мляко с ориз по традиционния начин, като към 1 ч.ч. добре измит ориз добавите 1 ч.ч. вода и оставите за около 10 мин на котлона до пълното поемане на течността и непрекъснато бъркане. После добавете на части 1 л прясно мляко и около 1 ч.ч. захар. Когато оризът с млякото е готов и е пресипан в чаши или купички, го поръсете вместо с канела - с махлеб. Поради силния ѝ вкус слагайте съвсем малко от арабската подправка. Колкото за аромат, както се казва.

Крем Амарето с махлеб

За тази рецепта за крем Амарето ще са ви необходими 250 г крема сирене, 200 гр заквасена сметана, 100 мл течна сладкарска сметана, 120 г шоколад за готвене, 6 с.л. пудра захар, щипка махлеб и 2 с. л ликьор Амарето. Заквасената сметана се смесва с крема сиренето и захарта, а готварската сметана се затопля и към нея се прибавя ликьора, махлеба и шоколада. Накрая и двата крема се смесват, за да се превърнат в еднородна маса, която се пресипва в купички или чаши, подходящи за сервиране. Можете да украсите крема с настърган черен шоколад или пудра захар, но е важно да го поднасяте студен. Спокойно можете да му се насладите дори и с чаша ликьор Амарето в ръка.

Това бяха двете страхотни приложения за употребата на махлеб в кулинарията. Насладете им се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest