Рядко се замисляме с какво са полезни мерудийките, с които обичаме да поръсваме любими ястия. Чубрицата например е традиционна за българската кухня подправка, която освен че има много приятен аромат и вкус, оказва се крие много здравословни тайни.
За подобряване вкусовите качества на ястията се използват изсушените листа на растението. Те имат силен аромат, напомнящ този на мащерката, и леко парещ тръпчив вкус. При сушене ароматът става по-интензивен.
Кулинарите съветват с чубрица да поръсвате трудно смилаеми храни, като например варивата боб, леща, зелен фасул, грах, някои меса /овнешко/, червеното зеле, супи от картофи и др.
Чубрицата е любима подправка на много българи, които не се ограничават да подправят само изброените до тук ястия. Растението перфектно допълва много други храни и продукти, като например сандвичи, спагети, доматени сосове, кавърми други.
Чубрицата е и основна съставка на шарената сол. В Европа също я познават. Използва се за подправяне на зеленчуци, боб, леща, яйца, плънки, кайма, супи. Чубрицата се смесва добре с други ароматни треви.
Растението е много богато на ценния витамин С, съдържа още етрично масло, танин и други полезни съставки. Пресните листа например съдържат 45-50 мг % витамин С, 3-9 мг % каротин и рутин (витамин Р).
Освен в кулинарията, чубрицата намира широко приложение и в медицината. Природните лечители твърдят, че растението се използва като средство, възбуждащо апетита.
Чубрицата се препоръчва в официалната медицина при стомашно-чревни заболявания, тъй като стимулира стомашната и чревна дейност. Тя е ефективно болкоуспокояващо и укрепващо средство. Има отхрачващо действие.
Употребява се против повръщане, в някои случаи при бъбречни, чернодробни, жлъчни и сърдечни болести. Българската народна медицина препоръчва чубрицата при високо кръвно налягане, главоболие, виене на свят, сърцебиене, при жажда от захарна болест, повръщане, нервни припадъци и др.
Начин на употреба: 2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл вряла вода и киснат 1 час. Пие се по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.
Чубрицата е едногодишно растение от сем. Устоцветни. Представлява храстче, високо до 30 см. Произхожда от земите около Средиземно море и Близкия Изток. Основни производители на чубрица днес са Франция и балканските страни.
Коментари