Магданозът е известен у нас и като мерудия. Неговата родина е Средиземноморието. В нашата страна се отглежда навсякъде. Всички части на растението са лечебни - листата, корените и семената. Сок от магданоз се използва за налагане на ухапвания от насекоми, на циреи и отоци, за премахване на пъпки и петна по кожата. Плодчетата му са лечебни при стомашни заболявания, колики, менструални смущения, бъбречни кризи, възпалена простата. Препоръчва се и за увеличаване на кърмата при майките.
Как да си приготвим лечебна отвара от магданоз?
В 250 грама вряща вода сипваме 2 супени лъжици ситно нарязани корени. Варим 15 минути и прецеждаме. Пие се по три пъти дневно за два дни.
Настройка от магданоз може да приготвим, като накисваме една чаена лъжичка счукани плодчета в една чаша вода. Оставяме да престои 8 часа. Количеството се изпива за един ден в продължение само на една седмица.
А какво знаем за джоджена?
Другото име, с което е известен джодженът е градинска мента. Отглежда се в цялата страна. Лечебната сила е в листата му. Има болкоуспокояващо и противъзпалително действие. Помага при гадене и повръщане, помага при диарии, подобрява храносмилането, помага при бронхит, главоболие, мигрена, подобрява сърдечната дейност. Прилага се при жълтеница и камъни в жлъчката. При възпалени венци се прави гаргара със запарка от джоджен.
Ето как да си направим лечебна запарка от джоджен. Три чаени лъжички наситнени листа заливаме с 2 чаши вряща вода. Захлупваме и оставяме да изстине. Прецеждаме и изпиваме на малки глътки за един ден.
Подправката чубрица се отглежда навсякъде из страната, главно се използва като кулинарна добавка. Най-разпространена е из Средиземноморието и на изток до Иран. Бере се през юли.
Лечебна е надземната част с цветовете. Чубрицата възбужда апетита, подобрява храносмилането, помага срещу повръщане, салмонела, диария, сърцебиене, главоболие, виене на свят, припадъци, добро средство е и срещу глисти.
Може да си приготвим запарка, като в съд поставим 4 чаени лъжички стрита суха чубрица и залеем с 3 чаени чаши вряща вода. Захлупваме с капак и оставяме да престои. Тази доза се изпива на три пъти за един ден.
Коментари