Запитвали ли сте се защо някои продукти предизвикват апетит, а други не? Изследователи установиха причината: дали ще изпитате желание да хапнете дадена храна зависи не само от вкуса ѝ, който познавате, но и от нейния цвят.
Специалистите описаха как окраската на продукта може да възбужда или да потиска глада:
1. Продукти с кой цвят избягваме?
- човек съзнателно се отдалечава от храни със син, лилав или черен цвят. Освен боровинките, къпините и патладжаните в природата рядко съществуват продукти в изброените цветове.
2. Най-неприятният цвят?
- синьото. По време на тестовете, жени и мъже, опитали любимите си продукти, боядисани в различни цветове. Оказало се, че всички подминали сините. Обаче! Ако сте на диета, специалистите препоръчват да се храните от синя посуда или да използвате сини нюанси в интериора на кухнята си. Така ще се застоявате по-малко време там.
3. Най-съблазнителната храна?
- ако имате проблеми с апетита изследователите препоръчват да си набавяте червени или жълти храни. Тъй като тези цветови стимулират формирането на стомашен сок и събуждат апетита.
4. Кой е цветът на здравето?
- в хода на изследването повечето хора смятали зелените продукти за най-здравословни. Всички такива храни, по мнението на анкетираните, имат положително влияние върху здравето на хората.
5. Опасните продукти?
- за по-голяма част от участниците в изследването храната, която предизвиква страх, е портокалът. Оранжевият плод в техните очи бил свързан с агресията.
6. Какви са рисковете от белите продукти?
- специалистите смятат, че когато се храним, най-често използваме бял хляб, който може да доведе до наднормено тегло. Специалистите съветват да заменим белия хляб с черен.
Коментари