Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Цветът на храната влияе върху здравето

Цветът на храната влияе върху здравето

редакция:
Нина НордНина Норд
Джедай
825
Цвят на храната

Оказва се, че на настроението ни и на здравословното ни състояние влияе не само цветът на мебелите и стените, но дори цветът на приготвените ястия. А цветовата им гама е способна да прави истински чудеса.

Доказано е, че правилно подбраните цветови нюанси на храната, осветлението и обстановката подобряват апетита и процесите на храносмилане.

Учени от Полша провели експеримент. Обикновени за човешкото око хранителни продукти били променени с помощта на осветление в цветове, каквито не съществуват в природата.

Така например граховите зърна заприличали на много едър червен хайвер, месото придобило сивкав цвят, млякото станало лилаво, а яйцата на очи – ярко червени.

Огладнели хора трябвало да ядат от странната храна и почти никой не докоснал ястията, а тези, които все пак се престрашили да ги опитат, почувствали, че им става лошо.

Учените стигнали до извода, че за да се подобри апетитът и усвояването на храната, съдовете, в които се поднася храната, трябва да са червени, оранжеви или жълти.

Хората, които искат да се вталят, трябва да се хранят в сини, черни и тъмночервени чинии и да се хранят при слабо осветление. Цветът на храната има огромно значение.

- Така например червените храни приповдигат настроението и жизнения тонус. Това са домати, вишни, червено вино, червени чушки, диня и месо. Те помагат в борбата с депресиите;

Морковена салата

- Оранжевият цвят, в който са обагрени тиквата, морковите, портокалите, мангото и кайсиите, подобрява храносмилането и усвояването на полезните вещества.

Повечето оранжеви храни съдържат бета каротин, който подобрява имунната система. Жълтите храни, както и оранжевите, съдържат голямо количество витамин С. Медът, кашкавалът, пъпешът, жълтъкът и всички плодове и зеленчуци в нюансите на жълтото подобряват настроението;

- Патладжаните и къпините, както и гроздето помагат да се справим с подутия корем и болките в стомаха, подобряват зрението и имунитета. Сините сливи и боровинките помагат в борбата със стреса;

- Зелените плодове и зеленчуци съдържат най-много полезни вещества – витамини от групата В, А, С, К, Е, калий и фолати, лутеин. Зелените храни помагат да се отървете от негативните емоции, нормализират артериалното налягане, подобряват зрението;

Зелени храни

- Белите храни не са подходящи за хората, които искат да се вталят. Вареният ориз, картофите, млякото, спагетите, кокосовият орех са богати на въглехидрати. Но затова пък чесънът и лукът се борят с редица бактерии и нормализират нашето високо кръвно налягане;

Вижте още как настроението и апетитът се влияят от цвета на храните, както и разберете кои са по-здравословните цветове на храната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest