Обичате ли зелен боб? Спанак? Ягоди? Малини? Целина? Тези плодове и зеленчуци имат висока хранителна стойност и заради това са високо ценени.
И все пак малко хора знаят, че в тях се съдържа специфичен елемент, наречен оксалат. Той се асоциира с редица нездравословни състояния като например камъни в бъбреците.
Оксалатите са естествени органични киселини, намиращи се в растения, животни и хора. Тялото ни също има функцията да превръща някои субстанции като витамин С в оксалати.
Ефекти на окслатите върху здравето
Камъни в бъбреците. Калцият и оксалата формират около 80 % от камъните в бъбреците при възрастните.
Освен това оксалатите могат да доведат до някои болезнени състояния като фибромиалгия, болки в областта на половите органи при жените, хронични болки в таза и някои други необясними болки.
Топлинната обработка няма особено изявено влияние върху премахването на оксалатите, съдържащи се в храната. Варенето и задушването премахва само до 10-15 % от количеството на оксалата.
Кои храни съдържат оксалати?
Сред зеленчуците това са зелените листните храни като например спанак, магданоз, целина. С богато съдържание на киселината са още празът, бамята, киноата, зеленият фасул.
Сред ядките това са фъстъците, кашуто и бадемите.
Боровинки, малини, къпини и ягоди също имат в състава си оксалати.
Сред плодовете с най-голямо количество на киселината са сливите, гроздето и смокините.
Соята и соевите продукти също попадат в тази категория.
Пшеничните трици, пшеничните зародиши, шоколадът и черния чай са богати на оксаланти.
Полезни съвети
Така или иначе хората с бъбречни проблеми не могат изцяло да избягват консумацията на изброените продукти. Те обаче могат да се комбинират с продукти, съдържащи млечна киселина, която до определена степен елиминира въздействието на оксалатите. Пробиотиците са важна съставка от ежедневното меню на всеки човек.
Коментари