Храната трябва да е цветна, това ни съветват много специалисти. Включете в менюто си плодове и зеленчуци с различни цветове. Това ще ви направи по-здрави и ще ви зареди с енергия и настроение.
С цветното хранене се намалява риска от заболявания като диабет, рак, хипертония, сърдечни и други заболявания.
Ето кои цветове да включим в менюто си:
1. Червен цвят - храната с този цвят е богата на ликопен и антиоксиданти. Червените плодове и зеленчуци са най големите врагове на раковите клетки. Такива са: ягодtи, домати, ябълки, череши, малини, дини, червено цвекло и други;
2. Оранжеви храни - това са храни богати на бета каротин и витамин А и са най-полезни за добро зрение. Тези храни са моркови, оранжева чушка, тиква, портокал, сладки картофи;
3. Жълти храни - богати на каротеноиди и лутеин, полезни са за очите и предпазват от рак. Такива храни са пъпеш, тиква, грейпфрут, папая, нектарини, царевица и други;
4. Зелени храни - този цвят означава че храната е богата на антиоксиданти, лутеин и витамини. Полезни са за очите, зъбите, костите. В тези храни са включени и подправките със зелен цвят, тъмнозелените зеленчуци, целина, магданоз, киви и зелен пъпеш. С тези храни организма се зарежда с много витамини и минерали;
5. Син и лилав цвят са храните богати на флавоноиди, богати на съединения полезни за мозъка, паметта и помага при сърдечно-съдови заболявания. Това са храни като гроздето, червено зеле, стафиди, боровинки, патладжани; Антоциани - тайната на горските плодове - вкусни и полезни;
6. Бели храни - белият цвят означава, че храната е богата на селен и алицин. Полезни са за сърцето, кожата и се ползват най-вече като превенция срещу рака. Такива храни са гъби, чесън, карфиол, банани, кафяви круши и др. Чесънът е не само храна, той е и лекарство.
Коментари