Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Цветовете на храните лекуват

Цветовете на храните лекуват

Цветове на зеленчуците

Резултатите от наскоро провело се европейско проучване сочат, че цветът на храните също влияе на нашето здраве, настроение и самочувствие. На пръв поглед може да ви се стори странно, но цветът на продуктите, които консумираме, също може да генерира различни реакции в организма.

Изследването сочи, че цветът на храната, възприет от организма, не съответства на нормалния за човешкото око. Така например зеленият грах придобива цвят на хайвер, млякото е лилаво, а месото - сиво. Яйцата пък са оцветени в ярко червено.

Специалистите съветват тези, които искат да подобрят апетита и храносмилането, да сервират храната си в съдове с топли нюанси - жълто, оранжево или червено. Тези, които искат да свалят килограми, трябва да консумират храната си в чинии с тъмен цвят - черен, син или бордо.

Как цветовете на храните лекуват?

Бели храни

Белите храни като мляко, извара, сирене и други млечни продукти, а също и ориз, чесън, карфиол успокояват организма и премахват раздразнителността и токсините.

Сини храни

Сините продукти - грозде, сливи, боровинки и т.н., съдържат антоцианини, които защитават кръвоносните съдове и спомагат за подобряване на зрението. Също така помагат при подуване на корема и колики. Подобряват имунната система.

Червени храни

Цвят на храните

Червените храни - цвекло, чушки, домати, ягоди, малини и др. - повишават жизнения тонус. Спомагат освобождаването на отрицателните емоции, стерс, лошото настроение и депресии. Също така подобряват кръвообращението и повишават работоспособността. Все пак не прекалявайте с тях, защото в големи количества могат да предизвикат проблеми със съня.

Зелени храни

Зелените храни като маруля, зеленият боб, броколи, зелен грах и др. подхранват мозъка, повишават активността на човешкия организъм и понижават напрежението. Храните със зелен цвят стимулират изработването на еритроцити (червени кръвни телца) в кръвта и закрепват имунната система. Нормализират кръвното налягане.

Оранжеви храни

Оранжевите продукти като праскови, кайсии, тиква, мандарини, моркови и др. повишават сексуалността. Те спомагат за възстановяването на нервните клетки и обновяването на мускулните тъкани. Ако страдате от главоболие или мигрена, консумирайте предимно храни с оранжев цвят.

Жълти храни

Цвят на продуктите

Жълтите храни - ананас, лимони, ябълки, круши, банани, царевица, кашкавал, яйчен жълтък и т.н., стимулират храносмилането. Те възбуждат апетита, снабдяват организма с енергия и помагат за прочистването на кръвта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest