Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Исот (Урфа Бибер)

Исот (Урфа Бибер)

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
884
турски кюфтета с исот

Урфа Бибер (често наричан пипер Урфа) е турски чили пипер, който е характерен с тъмния си бургундски цвят, люспи с неравномерни размери и интригуващ солено-сладко-опушен-кисел вкус.

Какво е Урфа Бибер и откъде идва?

Урфа е турски пипер, който идва от град Урфа. Отглежда се от стотици години. Исот определено е голяма част от турската и понякога кюрдска кухня.

Как се прави Урфа Бибер?

Земеделските производители събират чушките, когато са оранжево-червени или по-тъмно-червени. За да се получи наистина хубав вкус от тях, те ги изсушават на слънце през деня. Така те получават пряко излагане на слънчева светлина, която им придава тъмен цвят бордо. Но вместо просто да ги оставят да изсъхнат напълно на слънце, фермерите ги покриват през нощта или дори понякога ги поставят в торби.

Това им позволява да запазят някои от естествените масла от кожата на пипера. Тази техника се нарича „изпотяване“, защото чушките остават влажни под покритието. Така че те изсъхват, но не изцяло. Когато видите пипер от Урфа, той винаги има тази масленост и почти влажна текстура. Така че не става дума само за усещането на топлина в устата, но и за текстурата. За мен Урфа прилича на утайката на дъното на чаша червено вино - много характерен.

Много рядко се вижда цяла суха Урфа, защото те обикновено се обработват веднага. Производителите мелят чушките и добавят сол, не толкова за вкус, а за да избегнат образуването на бучки в опаковката. Това е признак за неправилно опаковани подправки. Крайният продукт е напълно готов за готвене. Има и препарат, който почти никога не виждате извън Турция: кисела Урфа.

Какъв е вкусът и как трябва да го използваме?

исот

Ароматът на сухия Урфа е много наситен. Той има нотки на шоколад и винени танини - много дълбочина, с много приятна топлина. Това е една от онези подправки, които можете да добавите към всичко. Директното излагане на слънчева светлина също създава усещането за пушено, въпреки че в действителност не е така.

Хората в Турция смесват исота с кимион, сусам или лук. Върви отлично и с червен пипер. Това е най-добрият приятел в кухнята. Той придава невероятен вкус на всичко - дори не трябва да готвите с него, можете да го поръсите на сурови зеленчуци или дори да го използвате за нещо, което сте купили в магазина.

Ползи от исот

• Подходящ за кожата.

• Ефективен при ревматизъм и инфекции на горните дихателни пътища.

• Укрепва защитната система на организма срещу инфекциозни заболявания.

• Има антиоксидантни и забавящи стареенето свойства.

• Помага за намаляване на излишната мазнина и холестерол в организма.

• Има диуретични свойства.

• Проучванията показват положителен ефект срещу раковите клетки.

Ползите са многобройни. Можете да намалите теглото си, като добавите исот към вашата храна. Той ще помогне на вашия метаболизъм да работи по-бързо чрез увеличаване на телесната температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен

Свързани рецепти