Шафранът се смята за най-изисканата и скъпа подправка в света. Ароматната яркооранжева добавка струва около 1000 долара за килограм.
Има и по-евтини разновидности. Но имайте предвид, че прекалено ниските цени са знак за ментета. Кралската подправка се прави от тичинките на културен вид минзухар.
225 000 тичинки са нужни са получаването на един килограм. Древните лекари са смятали, че шафранът въздейства върху всички органи и ефективно обновява кръвта.
В някои азиатски страни и до днес шафранът се използва при лечение на болести на черния дроб, при гинекологични проблеми, при заболявания на стомаха. Приема се и като стимулиращо и антиспазматично средство. Известно е, че подправката влияе благотворно на женската репродуктивна система, нормализира обмяната на веществата и подобрява работата на стомашно-чревния тракт.
Името му идва от античните времена и се свързва с името на прекрасен младеж на име Крокус. Има две легенди за появата на растението.
Според едната бог Хермес бил влюбен в юноша, който убил по глупава случайност. Там, където потекла кръвта му, поникнала растението крокус.
Втората легенда пък разказва, че Крокус бил влюбен в нимфа, с която били неразделни. Хермес превърнал нимфата в храст, а юношата – в прекрасно растение, което по-късно нарекли шафран.
В Близкия Изток шафранът е известен отдавна. В египетските медицински текстове се споменава още 1500 години преди Новата ера. Но съществуват източници, че растението е било познато още на шумерската цивилизация.
Вавилонците и асирийците пък използвали шафрана за лечебно средство. В китайските медицински книги се срещат текстове за лечебните свойства на шафрана датирани към 2600 година пр.н.е. Смятало се, че шафранът придава енергия и стимулира любовните способности.
Римляните ценили растението като лечебно средство, способно да лекува катаракта. Богатите римляни пък използвали шафрана, за да ароматизират обществените зали и бани.
През Средновековието шафранът започва отново да се използва и да се описва в кулинарните книги като подправка, а в медицинските – като лекарство.
Сега най-евтиният ирански шафран струва 460-470 щатски долара за 1 кг. Гръцкият шафран е около 770-790 долара. Най-скъпият е испанският шафран - 900-950 долара за кг.
Имайте предвид, че шафранът е силна подправка и трябва да внимавате при дозирането. Предозирането може да направи блюдата горчиви.
В горещите блюда шафранът се добавя 5 минути преди края на готвенето, а в тестото – при замесването.
Коментари
напишете в търсачката на Фейсбук - БЪЛГАРСКИ ШАФРАН
Шафранът ни е най-високо качество с произход на луковиците Кастила ла Манча Испания
ако търсите истински шафран - напишете в търсачката на Фейсбук Български шафран