Шафранът, познат и като Кралят на подправките, е безспорно една от най-скъпите подправки, които се използват в кулинарията. Можете да я срещнете както в любимия ни жълтеникав индийски ориз, така и в италианското ризото или пък испанската паеля.
А е скъпа не само заради многобройните ползи за човешкото здраве, а и защото дава много оскъдна реколта. За да си набавите 1 г шафран, са необходими около 150 цветчета, които могат да се берат само на ръка сутрин, преди да е изгряло слънцето.
Цената на 1 кг от ценната подправка може да варира от 500 до 9000 евро, което зависи от качеството му. Именно поради високата му цена, можете лесно да попаднете и на фалшиви варианти на подправката. Ето как да познаете истинския шафран от имитациите.
1. По аромата
Шафранът има много наситен и силен аромат и трябва да можете да го подушите веднага щом отворите бурканчето. Той винаги се продава опакован и не можете да го срещнете в насипно състояние, подобно на много други подправки, които се продават директно по улиците на Индия, Мароко и т.н. Ако случайно попаднете на подобна гледка, то е почти сигурно, че ще ви "преметнат" с шафрана.
2. По външния му вид
Когато шафранът се бере, от него не се използва цялото цветче, а само ярко червените му близалцата и жълтото стъбълце. Когато шафранът е първо качество, се премахват дори и стъбълцата. Това е много важно правило, ако искате да се снабдите с наистина качествен шафран. Той се нарича Molido и не съдържа никакви стъбълца. Останалите видове са Mancha, Rio, Siera, Standart и Molido, като са описани в низходящ ред по качество. Molido е шафран на прах и неговият състав е твърде неясен.
3. По произхода му
Не навсякъде по света вирее шафрановия минзухар и затова е добре да се информирате предварително в кои държави отглеждането му е възможно и в кои не. Също така никога не закупувайте шафран, на който пише "див шафран", защото такъв вече не съществува. Отглежда се само култивиран шафран, има шафранови ферми дори и в България.
4. По цената му
Да, всеки си мечтае да може да закупува хранителните си продукти на възможно най-достъпна цена. Както казахме в началото обаче, по отношение на шафрана това е невъзможно - реколтата му се събира много трудоемко и освен това е доста скромна като количество. В България надали ще можете да се сдобиете с качествен шафран за по-малко от 30 лв. за 1 г ( горе-долу 1 щипка).
Коментари