Юзу (Yuzu) е японски цитрусов плод с размерите на мандарина и доста кисел вкус. Юзу е най-популярният от всички цитрусови плодове в Япония.
Yuzu стана популярен в кулинарната сцена на САЩ в началото на 2000-та година и до ден днешен въпреки редкия му и скъп вид, този плод все още може да се намери в менютата на ресторантите под формата на сосове, коктейли и десерти. Както е случаят с повечето цитрусови плодове, произходът на юзу е Китай.
Плодът е въведен в Япония по време на династията Тан, когато той е бил използван в освежаваща вана, за медицински цели, както и за набор от кулинарни употреби.
С вкус и кръстоска между лимон, мандарина и грейпфрут през последните години е приет и в западната кухня, където той се използва за ароматизиране на всичко - от бира и дъвки до оцет и коктейли.
Юзу е широко разпространен в азиатските магазини за хранителни стоки и се очаква скоро да се намира по рафтовете в нашите супермаркети и специализирани магазини за плодове и зеленчуци.
Съдържа три пъти повече витамин С от един лимон, много антиоксиданти и е изключително полезен. Обявен е за суперхрана заради своите здравословни качества и съдържащото се в кората му противовъзпалително средство - лимонен.
Като се има предвид малката му популярност, сокът може да се намери в специализираните азиатски магазини, както и онлайн. Плодът освен това може да се намери и в много удобни форми.
В прахообразно състояние юзу е с остър и сладък вкус, който го прави много подходящ за десерти, а изсушените му корички се използват за ароматизиране на различни ястия - зеленчуци, риба и паста. В онлайн магазините се среща бутилиран във вид на сок или под формата на паста.
Юзу пастата е силно осолена, съдържа чили и е с приятен пикантен вкус. Тя традиционна добавка към суши, също може да се добавя на паста, юфка или супи.
Юзу прах - макар и само заместител на плода, този прах умело се използва за подправяне на всякакви ястия и десерти.
Юзу оцет - ферментирал юзу сок, използва се за маринати и салатни сосове.
Юзу сок - извлечен от плодовете на юзу, бутилиран е приемлив заместител в повечето рецепти, които изискват употребата на плода.
Коментари