Цитрусовите плодове са известни със съдържанието си на много полезни вещества, сред които на първо място е ценният за човешкия организъм витамин С.
Дали обаче е безопасно да се консумират цитрусови плодове по време на бременността? Според проучвания на специалисти бременните жени трябва да внимават с консумацията на цитрусови плодове, тъй като те могат да предизвикат нежелани реакции.
Ако се консумират цитрусови плодове по време на бременността, е възможен гастро рефлукс – поява на киселини, а също така и други нежелани проблеми.
Всяка бъдеща майка сама трябва да реши дали да консумира цитрусови плодове, докато коремът й нараства, и каква да е правилната доза за нея.
Цитрусовите плодове са не само лимонът и портокалите, но също така мандарини, помело, грейпфрут, лайм. Ако бременната жена овкусява салатите си с лимон, това също трябва да се брои за консумиране на цитруси.
Цитрусовите плодове имат своите ползи по време на бременността. Те съдържат глюкоза, фруктоза, витамин С, пектин – всички тези вещества са полезни за организма на бъдещата майка.
Цитрусовите плодове също така нормализират кръвната захар и нивото на холестерола. Вкусните южни плодчета съдържат също така вещества, които стимулират изработката на колаген, което е важно за красотата на кожата.
Антиоксидантите, които се съдържат в голямо количество във всички цитрусови плодове, помагат на бъдещата майка да се справя по-лесно с инфекциите. Цитрусовите плодове нормализират кръвното налягане на бременната жена.
Но бременните жени трябва да знаят, че в късните месеци на бременността цитрусовите плодове могат да предизвикат поява на киселини.
Прекаляването с цитрусови плодове по време на бременността може да се отрази зле на зъбите и да ги направи прекалено чувствителни.
Някои жени могат да развият алергия към пектина в цитрусовите плодове по време на бременността. Прекаляването с консумацията на цитрусови плодове може да предизвика стомашни разстройства по време на бременността.
Коментари