Често спрягат помелото за краля на цитрусовите плодове. Невероятно полезният и същевременно сочен и вкусен плод помело е познат на хората от цели 4000 години назад във времето, като първи започват да отглеждат помело китайците.
От хилядолетия насам консумацията на помело в Азия се е превърнала в строга традиция, като днес в република Китай дори има изградена държавна програма за употребата на плода. Многобройните положителните влияния на помелото върху човешкия оргазнизъм, а заедно с това „цитрусовото чудо” се отличава и с отлични вкусови качества.
Какво представлява помелото?
По своята същност помело е вечнозелено дърво, което ражда огромните цитрусови плодове, които пък нямат равни по своите размери сред останалите цитруси. Плодът помело има кръгла форма, като кората му е често доста дебела. Колкото по-зрял е плодът, толкова по-тънка става и неговата обвивка. Узрелият плод има ярко изразен жълт цвят на кората, а неузрелите помело обикновено са зеленикави на цвят. Най-големите цитруси на света достигат до значителни размери.
Чистото тегло на плода (без кората) е около 70%. В редки случаи е възможно дръвчето да роди плодове, достигащи до 10 кг. В диаметър помелото обикновено е между 10 и 30 см и в повечето случаи достига до 8 кг. Вътрешността му е куха, разделена на парчета, подобно на другите цитруси, от дебели и месести ципи. По принцип помелото няма семки, но някои от новите сортове са изключение от това правило. Оригиналният вкус на помелото е кисел и доста горчив, но новите сортове се отличават с по-меки вкусови характеристики.
За родина на помелото се смята Югоизточна Азия и по-точно Малайзия. Най-напред дръвчетата на сочния цитрус растат на островите Тонга и Фиджи. В Китай помелото става известно около 100 г. пр. н.е. До Стария континент помелото достига благодарение на мореплавателите, които го донасят в Европа през 14 век. Капитанът Шеддок донася семената на помелото в Антилските острови от Малайския архипелаг през 16 век и за известно време плодът е наричан с неговото име.
Има мнения, че поради горчивината си дълго време помелото е консумирано само на Индонезийския полуостров. Преди десетина години европейските специалисти създават нови сортове, които от няколко години вече дават реколта. Тези нови разновидности на помелото не са толкова сочни, но са доста по-сладки, като почти не се усеща кисел вкус. Именно това е причината помелото скоростно да започне да набира популярност, като намира добър прием на западния пазар.
В България помело се внася от 2006 година, като популярността му расте все повече и повече. До преди това този уникален плод не можеше да се намери лесно по родните пазари или хипермаркети, защото вносът му беше ограничен. За щастие обаче вече продажбата му е свободна и достъпна, а цената му варира от два до три лева на килограм, като често се продава и с фиксирана цена на бройка.
Най-полезни са светложълтите големи плодове, но в България по-често се внасят недоузряло помело като превантивна търговска хитрост. Добрата новина е обаче, че помелото е издръжлив плод. Ако си купите недоузряло помело, може да го оставите за няколко дена до седмица, за да омекне и да се засилят вкусовите и здравословните му качества.
Култивираните сортове са с аромат, сходен с този на грейпфрута, но без стипчивата и нагарчаща жилка във вкуса. Именно това е причината, помелото често да се нарича „меден грейпфрут". Самото име помело идва от датската дума за грейпфрут – pompelmoes.
В момента помело се отглежда главно в южната част на Китай, Тайланд, Тайван, Южна Япония, във Виетнам, Индия, Индонезия, островите на Таити и в Израел. Плантации с дръвчета помело има вече и в някои европейски страни, както и в американския щат Калифорния, но те не дават толкова мащабна продукция, както азиатските плантации.
Видове помело
Основните сортове помело са пет: Khao horn, които имат жълто зелен цвят и светла, сладка вътрешност; Khao namphung има крушовидна форма, жълто зелена обвивка, като вътрешността на плода е светла и сладка; Сортът Khao paen има сплескана, овална форма, жълто зелена кора, като вътрешността на този сорт помело е светла и леко кисела; видът Khao phuang има крушовидна форма, кората му отново е жълто зеленикава, а на вкус е кисело сладък, като цветът на вътрешността е жълтеникаво бяла; Сортът Thongdi има сферична форма, тъмно зелена кора, като плодът е розовикав и доста сладък.
Състав на помелото
Хранителни свойства в 100 г помело:36 ккал; 0 г мазнини; 0.7 г белтъчини; 9.1 г въглехидрати; 58 мг витамин С; 1 г фибри; 205 мг калий; 1 мг натрий.
Помело е най-богатият източник на витамин С, от което произхождат редица ползи на човешкия организъм. Освен това плодът помело съдържа и значително количество витамин А, етерични масла, антиоксиданти, както и микроелементи.
Избор и съхранение на помело
Помелото вече може да се закупи почти във всеки магазин или сергия за плодове и зеленчуци. За да сте сигурни, че помелото е напълно зряло, подбирайте плодове с хубава жълта кора. Избягвайте всякакви следи на разваляне - тъмни петна или сбръчкване на кората в отделни участъци.
Помелото е много издръжлив плод, затова ако някой път си купите недобре узряло помело, спокойно го оставете за няколко дни да доузрее. Няма нужда да го съхранявате в хладилник.
Кулинарна употреба на помелото
В почти всички случаи помелото се консумира като пресен плод. Може да го включите и в някои плодови салати и десерти. Използвайте го и за плодови сокове, които освен вкусни са и много полезни.
Настърганата кора на помелото се добавя в сладка, сиропи и конфитюри. Ако искате да постигнете по-екзотичен вкус на своите ястия, добавете помелото към зеленчукова салата, салата с морски дарове или гарнитура за рибни ястия и други вкусни блюда.
Ползи от помелото
Богатото съдържание на етерични масла и антиоксиданти и витамин C превръща помелото в полезен помощник в борбата с вирусните заболявания. Помело съдържа липолитичен фермент, който подпомага разграждането и усвояването на белтъчините, което пък от своя страна е причина това да е една перфектна храна за спортистите.
Много са доказаните антибактериалните свойства на помелото. Сокът от помело може да се прилага при лечение на хипертония, тъй като понижава високо кръвно налягане. Плодът действа профилактично срещу ракови заболявания. Помелото е и удачен вариант при диети за отслабване.
Редовната консумация на помело дава отлична гаранция за добро здраве. Китайците смятат, че дължат до голяма степен своята жизненост, младоликост и добра имунна система именно на помелото. Чаят от помело се използва дори и като превантивна мярка срещу птичи грип.
За Нова година китайците си подаряват плода като символ на благоденствие и благополучие, а сред работните колективи в Китай е широко застъпена практиката да се организират състезания по скоростно ядене на помело. Според тайландците пък помело лекува астма и туберкулоза, бори отлично рака и прави хората доволни и щастливи от себе си и живота.
Помелото активно подпомага храносмилането, благодарение на големите количества влакна в състава. В пулпата на помелото се съдържат цели 25% от фибрите, които трябва да си набавим за деня. Голямото количество влакнини омекотяват изпражненията и помагат за по-лесното им преминаване през храносмилателния тракт. Отличен плод при запек и проблеми с изхождането.
Помелото облекчава мускулните крампи, благодарение на съдържащия се калий, който регулира баланса в течностите и намалява сковаността.
Помелото подпомага и разкрасяването, тъй като антиоксидантите в него атакуват вредните свободни радикали, причиняващи преждевременно стареене и различни кожни проблеми.
Отслабване с помело
Благодарение на факта, че помелото е нискокалорично, без излишни мазнини и холестерол, то е отличен плод за всички онези, които искат да свалят няколко излишни килограма. Помага за по-бързото усвояване и разграждане на протеините, което го прави и верен помощник на активно спортуващите и занимаващите се с фитнес, както вече бе споменато в горните редове.
Коментари
Човек, когато няма какво да каже, по-добре да замълчи!