През последните години все по-голяма популярност у нас набира помелото. Този гигантски вкусен цитрус е тачен заради полезните си хранителни вещества от хилядолетия в Азия.
Помелото всъщност е най-големият цитрусов плод и е свръхбогат на витамин С, ценен източник на витамин А, антиоксиданти, минерали (особено калий) и етерични масла.
Ако говорим за вкусовите му качества, те също са уникални. Въпреки приликите с грейпфрута и на вкус и на външен вид, помелото коренно се отличава с не толкова горчивия и натрапчив вкус. Сочността му е по-малка, като варира при различните сортове.
Помело е гигантско не само по размери, но достига големи величини и по хранителни и здравословни свойства. С високо съдържание на антиоксиданти и етерични масла, помело намалява риска от простудни и сърдечно-съдови заболявания, понижава кръвното налягане, предпазва от атеросклероза и укрепва имунната и нервната системи.
Именно това го прави изключително подходящ продукт против грип и простудни заболявания през зимните месеци. Според тайландците помело има способността да прави хората доволни и щастливи.
Като цяло цитрусовите плодове са едно от най-големите богатства на Изтока. Грейпфрут, лимон, мандарина, портокал, киви, лайм и т.н. съдържат голямо количество витамин С, който предпазва от остри вирусни инфекции и настинки.
Цитрусовите дървета са разпространени из субтропиците и тропиците на цялата планета – Бразилия, Китай, Индия, Индонезия, Индокитай. Докато достигнат до нашата страна те губят част от своята свежест и търговците често прибягват до подмолни трикове, за да им придадат приятен и свеж вид.
Внимавайте особено много, когато избирате портокали, лимони и мандарини. Често кората им е оцветена, а ще познаете такива цитруси по лъскавата, все едно лакирана повърхност.
Коментари