Повечето хора смятат, че домашно приготвените натурални сокове са полезни във всякакви количества или поне са безвредни. Но това е мит. Един и същи сок може да помага в определени случаи, но в други да вреди.
Затова трябва да бъдем внимателни. При някои заболявания язва, гастрит, панкреатит не трябва да се пият кисели сокове. като тези от портокал, лимон, ябълка, касис и горски плодове. С високото си съдържание на органични съединения те могат да предизвикат пристъп.
Болните от диабет и хората с наднормено тегло трябва да се въздържат от гроздовия сок. Той съдържа голямо количество глюкоза и е изключително калоричен. Не прекалявайте с този сок, защото може да предизвика раздразнение на червата.
По-голямата част от прясноизцедените сокове са с разхлабващо действие. Затова ако страдате от разстройство, разредете сока с вода или го приемайте на малки глътки.
Не мислете, че за да усвоите полезните съставки на натуралните сокове, трябва да погълнете литри. Специалистите смятат, че до 2-3 чаши на ден (в зависимост от сока) са достатъчни.
И все пак - нека погледнем кога соковете са полезни и кога вредят.
Първо е редно да споменем, че фрешовете от плодове и зеленчуци се допълват чудесно, тъй като плодовите са по-богати на витамини и захари, а зеленчуковите - на минерални соли. Най-добре се усвояват преди хранене или в почивките след отделните хранения.
Бъдете внимателни със сладките фрешове, ако ги консумирате веднага след хранене, рискувате да получите подуване на стомаха. Препоръчително е соковете да се изпият веднага след направата им, дори престоят им в хладилник намалява полезното им въздействие.
Сок от моркови
Сокът от моркови се препоръчва горещо на деца, хора с нисък имунитет и кожни проблеми. Съставът му изобилства от полезни вещества, сред които са високото съдържание на бета-каротин, витамини от групата В, калций, кобалт и други полезни вещества.
Не бива да злоупотребявате с този сок. Приемането на големи количества бета-каротин може да пренатовари черния ви дроб, а кожата ви може да добие неприятен жълтеникав отенък. Препоръчителната доза е по половин чаша на ден. Сокът от моркови не се препоръчва на хора, страдащи от язва и разстройство.
Сок от цвекло
Сокът от червено цвекло е изключително полезен, а здравословният му арсенал е огромен. Витамин С, калий, желязо, манган са само малка част от чудните му съставки. Подобрява перисталтиката на стомашно-червения тракт, мощно прочистващо средство за черния дроб и дебелото черво.
Препоръчва се на хора, страдащи от анемия. Тъй като този сок е много силен, се препоръчва да се смесва с други - моркови, ябълка, зеле или тиква, като фрешът от цвекло не трябва да надвишава 250 мл. на ден. При бъбречни заболявания или язва този сок е противопоказен.
Сок от домати
Сокът от домати е много полезен за бременни и кърмачки, а хората с наднормено тегло могат да го консумират свободно, понеже е ниско калоричен. Препоръчително е да се пие половин час преди хранене, тъй като спомага за храносмилането. Не добавяйте сол, защото ще намалите лечебните му свойства. Не се препоръчва на хора страдащи от язва, гастрит, панкреатит и холецистит.
Сок от ябълки
Този сок изобилства от витамин С, калий, калций, магнезий, както и огромно количество пектин. Препоръчва се на хора с атеросклероза, заболявания на пикочния мехур, бъбреците и черния дроб. Помага за бързо възстановяване от физически натоварвания. Сок от ябълки може да се пие в сравнително големи количества - до 1 литър на денонощие. Противопоказен е при гастрит, язва и пакреатит.
Коментари